luni, 25 septembrie, 2023

Managerul Institutului de Boli Infecțioase București, dr. Adrian Streinu Cercel, despre medicamentul care „ia gripa în 24 de ore”

Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Carol Davila” Bucureşti a discutat despre tratamentul eficient în cazul gripei de sezon. Astfel, dr. Adrian Streinu Cercel a oferit detalii despre medicamentul care ia gripa într-o zi.

Important de precizat este faptul că răcelile şi gripele se tratează cu antivirale şi nu cu antibiotice.

Ce spune medicul Adrian Streinu Cercel despre medicamentul care ia gripa într-o zi

România se află la un mic pas până la declararea stării de epidemie de gripă, după ce numărul cazurilor au crescut alarmant, potrivit ministrului Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila. În acest context, romanii au luat cu asalt farmaciile, iar medicamentele antivirale, antitermice şi antiinflamatoare au fost cele mai căutate.

Medicul Adrian Streinu Cercel a discutat despre un medicament care ar lua gripa în doar 24 de ore, însă celelalte cadre medicale sunt rezervate în prescrierea lui. Managerul Institutului de Boli Infecţioase face referire la medicamentul Oseltamivir care atenuează simptomele extrem de rapid.

„Gripa se tratează cu medicamente antivirale și există un medicament Oseltamivir, care se folosește și în 24 de ore îți ia ca cu mâna. Ca atare trebuie folosite. Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Oseltamivir, că le-a spus cineva că n-au voie să scrie. Eu înțeleg medicina defensivă și că fiecare să facă numai ce e în teritoriul lui, dar într-o astfel de situație toată lumea trebuie să pună umărul pentru a limita răspândirea virusului”, a declarat Adrian Cercel.

Ce părere are medicul infecţionist despre testele de gripă

În aceeaşi ordine de idei, medicul Adrian Streinu Cercel a făcut un apel la populaţie. În cazul în care o persoană prezintă simptomele specifice gripei (febră, dureri musculare, dureri de cap) este necesar să se izoleze şi să contacteze medicul de familie. Directorul Institutului de Boli Infecțioase susţine că oamenii blochează camerele de gardă şi doresc să facă teste, care majoritatea sunt fals negative.

„Te doare capul, faci febră 39-40 de grade, te dor mușchii ca și cum ai fi fost bătut! E gripă! N-ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să-ți suni medicul de familie și să-i spui ce ai. Acum, moda asta, că facem testul dimineață, la prânz și seara, bombardăm camerele de gardă cu zeci de pacienți, sute de pacienți, este o aiureală. Nu facem decât să mutăm virusul de colo colo”, a mai spus Adrian Cercel.

Tototdata, acesta a arătat că circa 20 la sută dintre testele de gripă sunt fals negative.

„Dacă aveți un test negativ, ce o să spuneți, că n-aveți gripă și nu vă tratați? Eu cred că este cazul să ne băgăm mințile în cap și să ne vedem de treburile noastre”, a conchis medicul infecţionist.

Cazurile de gripă la nivel național

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în ultima săptămână (26.12.2022-01.01.2023) au fost raportate peste 74.000 de cazuri de infecții respiratorii. Deși în această săptămână au existat subraportări datorate sărbătorilor de iarnă, variația în plus față de media calculată de 48.489 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de circa 53.8 la sută, fiind a 3-a săptămâna consecutivă în care au fost depășite ratele istorice.

Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni epidemice, care au evoluat cu o intensitatea înaltă a activității gripale, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică, notează INSP.

Din nefericire, sursa citată a anunţat doua decese cauzate de virusul gripal. Este vorba despre două femei, în vârstă de 25, respectiv 50 de ani, din Bucureşti. Cele două nu erau vaccinate antigripal.

Astfel, medicii recomandă medicamentul care ia gripa în 24 de ore, în cazul în care persoanele prezintă simptome specifice infecției cu virusul gripal.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite