duminică, 19 mai, 2024

Mare atenție la capcanele din contractele la electricitate și gaze! Când putem schimba gratuit furnizorul

Unele oferte ale furnizorilor de electricitate și gaze includ și alte servicii, precum instalarea, service-ul și mentenanța pentru centralele de apartament. Este important să acordați o atenție deosebită atunci când semnați un astfel de contract, deoarece este posibil să conțină penalități în cazul în care doriți să vă schimbați furnizorul înainte de expirarea ofertei. Iată când putem schimba gratuit furnizorul

Când putem schimba gratuit furnizorul

Chiar dacă conform legii aveți dreptul să vă schimbați furnizorul gratuit oricând doriți, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) precizează că impunerea unor clauze care prevăd penalități este legală.

Să luăm exemplul Adrianei, un consumator casnic din Brașov. Contractul său de gaze include o clauză conform căreia va trebui să plătească furnizorului o taxă de 250 de lei în cazul în care decide să renunțe la contract înainte de expirarea perioadei de aplicare a ofertei. Acest lucru se datorează faptului că în contractul său sunt incluse, pe lângă furnizarea de gaze, și serviciile de mentenanță a centralei termice.

„Nu am fost foarte atentă când am semnat contractul. Am vrut apoi să îmi schimb furnizorul și am înțeles că în mod normal pot face acest lucru în 21 de zile, gratuit. Însă eu am această clauză și nu pot renunța la contract dacă nu achit acea sumă. Mă mai gândesc ce voi face”, a spus aceasta.

Reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) au subliniat că aceste clauze sunt perfect legale, iar consumatorii au opțiunea de a accepta sau nu aceste oferte. De asemenea, ei pot negocia cu furnizorul condițiile contractuale, inclusiv clauzele referitoare la penalități în cazul în care doresc să renunțe la contract înainte de expirarea perioadei de aplicare a ofertei.

„În vederea încheierii unui contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, clientul poate accepta orice ofertă-tip publicată de către un furnizor de gaze naturale sau poate negocia cu un furnizor ales în mod liber condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, după caz, ori poate recurge la selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.

Pe piaţa concurenţială, furnizorii pot elabora oferte prin care să ofere şi alte servicii/produse la pachet cu furnizarea gazelor naturale, conform strategiei comerciale proprii, acest drept al furnizorului fiind reglementat de ANRE, iar clientul final este liber să încheie contractul aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial cu furnizorul ales în mod liber, cu luarea în considerare a preţului şi a condiţiilor comerciale oferite de către acesta”, au transmis reprezentanții ANRE.

Ce prevede legislația

Reprezentanții ANRE au fost întrebați dacă în cazul Adrianei se poate vorbi de existența unor bariere în calea schimbării furnizorului.

„Taxa din exemplul dat de dumneavoastră, reprezentând «contravaloarea daunelor produse furnizorului ca urmare a prestării serviciilor tehnice şi/sau instalării echipamentelor/produselor», nu este aferentă prestării activității de furnizare a gazelor naturale, ci se referă la celelalte servicii incluse în pachet, suplimentar furnizării gazelor naturale, pe care clientul le-a acceptat atunci când a încheiat contractul.

În ceea ce privește schimbarea furnizorului, este evident faptul că astfel de prevederi contractuale nu reprezintă bariere «în calea liberei migrări de la un furnizor la altul», procedura referindu-se la schimbarea furnizorului care desfășoară activitatea de furnizare de gaze naturale, nu la schimbarea furnizorului din punctul de vedere al altor servicii/produse oferite la pachet de către furnizorul respectiv și acceptate de către client”, este răspunsul oferit de reprezentanții reglementatorului.

Oferta furnizorilor care includ și alte servicii trebuie să respecte anumite cerințe, conform legii, precum descrierea serviciilor oferite, inclusiv condițiile în care acestea sunt furnizate, în cazul în care sunt incluse într-un „pachet de servicii” împreună cu furnizarea gazelor naturale. Pentru fiecare serviciu, trebuie specificate informațiile corespunzătoare categoriei din care face parte. Tarifele aferente serviciilor incluse în „pachetul de servicii”, în plus față de furnizarea gazelor naturale, în cazul în care acestea sunt aplicabile.

De asemenea, trebuie precizate durata contractului, condițiile de reînnoire/prelungire și de încetare a prestării serviciilor și a contractului. Termenii și condițiile de denunțare unilaterală/reziliere a contractului trebuie precizate, incluzând detalii clare despre modul în care poate fi făcut acest lucru. Aceste cerințe sunt menite să ofere transparență și să asigure că consumatorii sunt informați corect și complet în legătură cu serviciile pe care le achiziționează.

Astfel, clienții finali au posibilitatea să aleagă între o ofertă cu sau fără alte servicii incluse. În momentul în care optează pentru o ofertă care include și alte servicii (cum ar fi abonamente, revizii/verificări tehnice ale instalației de utilizare etc.), aceștia au dreptul să analizeze informațiile din ofertă referitoare la aceste servicii, suplimentar față de furnizarea gazelor naturale. De asemenea, clienții trebuie să cunoască condițiile de denunțare unilaterală a contractului.

Este important de menționat că furnizorul nu poate condiționa furnizarea gazelor naturale către client de achiziționarea sau de plata altor produse și servicii care nu fac obiectul activității de furnizare a gazelor naturale. În plus, aceste produse și servicii trebuie să fie evidențiate separat în factură. Aceste recomandări, conform ANRE, îi ajută pe clienți să încheie contracte în cunoștință de cauză și să evite orice neclarități sau situații neplăcute legate de furnizarea gazelor naturale și a altor servicii.

Conform Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, furnizorul de gaze naturale are obligația să permită clienților să-și schimbe furnizorul în mod gratuit în termen de 21 de zile de la data solicitării. De asemenea, furnizorul trebuie să transmită clienților un decont final de lichidare în maxim 42 de zile de la efectuarea schimbării furnizorului. Clienții au dreptul să-și schimbe furnizorul de gaze naturale gratuit, cu respectarea condițiilor și clauzelor contractuale.

În cazul energiei electrice, clientului final are dreptul „să îşi schimbe furnizorul sau participantul la piaţă implicat în agregare, cu respectarea condiţiilor/clauzelor contractuale, în termen de maximum 21 de zile de la iniţierea acesteia, iar nu mai târziu de anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului se va realiza în 24 de ore şi în orice zi lucrătoare, conform unei proceduri aprobate de ANRE”. De asemena, putem schimba gratuit furnizorul, fără niciun comision de schimbare. Cu toate acestea, furnizorii de energie electrică sau participanții la piață implicați în agregare au posibilitatea de a percepe clienților finali comisioane pentru încetarea contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate pe o durată determinată și cu prețuri fixe, în cazul rezilierii anticipate de către clientul final.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.