Pentru orice român, fie că este pasionat de istorie sau nu, festivitățile organizate cu ocazia Unirii Principatelor (Mica Unire) reprezintă un eveniment la care merită să asiste. Pe 24 ianuarie 1859, la Iași a fost proclamată Unirea Modovei cu Țara Românească, iar pentru a comemora acest eveniment istoric, și anul acesta, Piața Unirii din Iași va fi gazda mai multor festivități, care vor fi transmise în direct de către Știrile BZI. Astfel, puteți fi martori ai istoriei seculare a României, puteți trăi atmosfera Unirii și vă puteți bucura de festivitățile pe care Iașul le are de oferit nu doar din centrul orașului, cât și din casele dumneavostră.
Ziua Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie 1859
Mica Unire a însemnat procesul de unificare a celor două principate, Moldova și Țara Românească, într-un singur stat, cu scopul de a crea o singură națiune unificată. Mai întâi, la 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor în Moldova. Apoi, la 24 ianuarie 1859, Cuza a fost ales ca domnitor și în Țara Românească. Datorită acestei duble alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza a fost posibilă înfăptuirea Micii Unirii. Aceasta a fost o piatră de hotar în istoria României și a regiunii balcanice și a avut un impact profund asupra culturii și politicii țării.
Transmisiune în direct. Urmăriți Mica Unire în Piața Unirii din Iași
Dacă vreți să fiți martori la desfășurarea istoriei, puteți urmări Mica Unire de la Iași în timp real. Pentru că sărbătoarea Micii Uniri este un eveniment istoric menit să-i aducă mai aproape unii de alții pe românii de pretutindeni, Știrile BZI vor transmite în direct evenimentele organizate cu prilejul Unirii Principatelor, iar cititorii noștri, care nu vor putea fi prezenți fizic la Iași, ci doar cu sufletul, vor putea urmări festivitățile din confortul propriei case.
Hora Unirii- element al identității naționale
ȘtirileBZI vă invită să fiți martori la desfășurarea istoriei atât din Piața Unirii, cât și din fața ecranelor. Astfel, atât ieșenii și toți cei care se află în vizită în „orașul celor șapte coline”, cât și ceilalți români, indiferent de locul în care se află, sunt așteptați să își dea mâna și să danseze tradiționala Horă a Unirii. Celebra compoziție „Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română”, devenită imn al zilei de 24 ianuarie, îl are ca autor pe nimeni altul decât Vasile Alecsandri, personalitate marcantă a Moldovei și a întregii Românii.
Din confortul propriei case, din străinătate sau chiar din Piața Unirii, să dăm curs acestui eveniment și „Să-nvârtim hora frăției/Pe pământul României”