marți, 14 ianuarie, 2025

Mașinile la mâna a doua nu vor mai putea fi vândute fără RAR Auto-Pass. Ce este acest document

Mașinile la mâna a doua nu vor mai putea fi vândute fără RAR Auto-Pass. Din toamna anului 2024, vânzarea unei mașini în România, înmatriculată sau nu, se va face doar alături de un certificat RAR Auto-Pass. În acest document  vor fi trecute informații clare despre istoricul autovehiculului. Ce date va conține, de fapt, acest document și ce obligații au proprietarii de service-uri auto.

Mașinile la mâna a doua nu vor mai putea fi vândute fără RAR Auto-Pass

Prreședintele României, Klaus Iohannis, a promulgat proiectul de lege care prevede ca mașinile la mâna a doua să nu mai poată fi vândute fără un aviz emis de Registrul Auto Român (RAR). Este vorba despre un registru, în care autoritatea va colecta datele obținute în urma verificărilor ITP.

Legea prevede obligații și pentru proprietarii de service auto,  care trebuie să transmită către RAR informații despre numărul de kilometri indicați de odometrul mașinii și datele privind implicarea vehiculului într-un eveniment rutier. În vederea implementării acestui registru, autoritatea va colecta datele obținute în urma verificărilor ITP (Inspecția Tehnică Periodică).

În plus, proprietarii de service-uri auto au acum obligația de a transmite către RAR informații precise referitoare la numărul de kilometri indicați de odometrul mașinii și datele privind implicarea vehiculului într-un eveniment rutier. De asemenea, agenții economici vor furniza și informații legate de reparațiile efectuate asupra mașinilor aduse în service-urile pe care le dețin.

Prin promulgarea acestei legi se dorește reducerea considerabilă a numărului mașinilor cu probleme, avariate, cu kilometrajul dat înapoi sau chiar traficate, iar piața auto din România se va regla, potrivit Promotor.

Istoricul vehiculelor rutiere vor fi înregistrate într-un registru electronic

RAR Auto-Pass este un certificat eliberat de Registrul Auto Român (RAR) care conține informații relevante despre un autovehicul second-hand oferit la vânzare.

În conformitate cu prevederile proiectului de lege, toate datele referitoare la istoricul vehiculelor rutiere vor fi înregistrate într-un registru electronic.

Pilotul de raliu Titi Aur este de părere că legea este una bună atâta timp cât nu vor mai putea fi înmatriculate mașini neconforme de către samsarii de autovehicule din România.

„Este o lege bună pentru că sunt foarte multe mașini traficate. Mașină traficată înseamnă, o dată, kilometrajul dat înapoi. Dacă s-ar face această urmărire a kilometrajului şi s-ar da acel certificat ai avea o garanție în plus că nu a fost dat înapoi. În plus, mai sunt acele mașini făcute din bucăți. Adică se aduce de afară, de obicei, o maşină lovită grav în faţă şi o maşină, acelaşi model, lovită grav în spate iar din două maşini se face una. Asta înseamnă, de multe ori, reparaţii neconforme iar maşina nu mai e atât de sigură. Mai este și varianta cu o maşină, care după un accident ar trebui să fie analizată de nişte specialişti care să spună dacă maşina intră la casare sau se poate repara“, a spus Titi Aur.

Certificatul RAR Auto-Pass va fi emis în urma plății unei taxe și are o valabilitate de 60 de zile de la eliberare. Documentul RAR Auto-Pass este valabil doar pentru o singură înmatriculare a unui autoturism la mâna a doua.

Este important de menționat că documentul este valabil doar pentru o singură înmatriculare a autoturismului la mâna a doua, iar mașinile la mâna a doua nu vor mai putea fi vândute fără RAR Auto-Pass.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite