luni, 28 aprilie, 2025

Măsuri de prim ajutor în caz de accident vascular cerebral. Dr. Ana-Maria Zlăvog: „Sub nicio formă nu se dă nimic pe gură” – VIDEO

Există o serie de măsuri de prim ajutor în caz de accident vascular cerebral, pe care oricine ar trebui să le cunoască. Despre acestea, dar și despre multe altele, a discutat medicul specialist neurolog Ana-Maria Zlăvog, în emisiunea BZI LIVE.

Accidentul vascular cerebral reprezintă o problemă medicală gravă, determinată de întreruperea alimentării cu sânge a unei părți a creierului. În această situație, tratamentul urgent este extrem de important, deoarece astfel cresc șansele ca pacientul să supraviețuiască și să ducă o viață normală. Cu alte cuvinte, daunele accidentului vascular cerebral sunt diminuate sau, chiar, evitate.

Măsuri de prim ajutor în caz de accident vascular cerebral. Dr. Ana-Maria Zlăvog: „Dacă devine inconștient, trebuie urmărit să nu intre în stop cardiorespirator”

Potrivit medicului neurolog Ana-Maria Zlăvog, atunci când o persoană suferă un accident vascular cerebral, trebuie să evităm să-i administrăm medicamente sau ceaiuri, fiindcă poate să apară tulburarea de deglutiție (înghițire). Astfel, se poate îneca, generând și mai multe probleme. Tototdată, dacă pacientul poate să rămână în poziția de șezut, atunci trebuie lăsat în poziția respectivă, până la sosirea cadrelor medicale. În cazul în care nu poate să stea, el trebuie întins într-o poziție de siguranță, pe o parte, dar nu pe partea afectată, ci cu partea sănătoasă în jos. Mare atenție, însă! Pacientul trebuie să aibă căile aeriene libere și să fie urmărit să respire în continuare.

Dacă persoana afectată de accidentul vascular cerebral devine inconștientă, trebuie urmărită să nu intre în stop cardiorespirator. În cazul în care se întâmplă acest lucru, pot fi începute manevrele de resuscitare.

„Sub nicio formă nu se dă nimic pe gură, pentru că, în cazul unui accident vascular, poate să apară și tulburarea de deglutiție, de înghițire. Și atunci noi dacă vrem să-i administrăm ceva, poate să apară înecarea și să-i facem mai mult rău decât bine. Dacă pacientul poate să rămână în poziția de șezut, în poziția în care este, atunci el trebuie lăsat în poziția respectivă. Dacă nu poate să stea, trebuie întins într-o poziție de siguranță, în special pe o parte, preferabil nu pe partea afectată, ci cu partea sănătoasă în jos, avut grijă să aibă căile aeriene libere și urmărit să respire în continuare. Dacă devine și inconștient, atunci trebuie urmărit să nu intre în stop cardiorespirator. În cazul în care intră în stop cardiorespirator ar trebui să se înceapă manevrele de resuscitare, pe care teoretic ar trebui să le știm toți. Și așteptăm echipajul de urgență, desigur.”, a declarat dr. Ana-Maria Zlăvog, pentru BZI LIVE.

Dr. Ana-Maria Zlăvog: „Dacă nu știm să facem ceva, mai bine îl lăsăm așa cum este”

Recomandarea medicului neurolog este să lăsăm pacientul în starea în care se află, până la sosirea echipajului de urgență, dacă nu știm să facem ceva, care l-ar putea ajuta.

„Dacă nu știm să facem ceva, mai bine îl lăsăm așa cum este. Doar avem grijă să nu fie căile aeriene acoperite, e de preferat să stea într-o poziție laterală, să nu aibă senzația de vărsătură și să nu se înece și nu-i administrăm absolut nimic, pentru că trebuie să fim siguri că nu-i facem mai rău.”, a mai spus medicul Ana-Maria Zlăvog, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite