Medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei și coordonatorul Grupului de Vaccinologie, vorbește despre vaccinare după ce s-a anunțat că vaccinul HPV va fi compensat din toamnă. Acest vaccin este considerat esențial în prevenirea cancerului de col uterin, ar urma gratuit și pentru băieți, dar și pentru femeile între 18 și 45 de ani. În acest moment, o singură doză de vaccin HPV costă în farmacii aproximativ 600 de lei.
Vaccinul HPV va fi compensat din toamnă
Vaccinul HPV ar urma să fie compensat din această toamnă și pentru băieți, dar și pentru femeile cu vârsta de la 18 la 45 de ani. Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 18 ani acest vaccin este deja gratuit şi este administrat de medicii de familie.
Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei și coordonatorul Grupului de Vaccinologie a vorbit despre importanța vaccinului HPV și care sunt riscurile infecției cu acest virus.
„Cel puțin 80% din femei se infectează cel puțin o dată pe parcursul vieții cu acest virus. Nu infecția simplă reprezintă principala condiție pentru a avea o complicație sau o evoluție nefericită, ci infecția persistentă, atunci când infecția se produce de mai multe ori sau atunci când ea persistă la nivelul colului uterin în special. Infecția HPV este responsabilă aproape 100% din cazurile pe col uterin, infecția având rol de a iniția apariția unor leziuni la acest nivel care duc în final la apariția cancerului și la propagarea acestuia, atât la nivel local, cât și la nivel general, adică în tot organismul”, a precizat Gindrovel Dumitra.
Infectarea cu virusul HPV poate duce la mai multe tipuri de cancere, vaccinarea reprezentând cea mai sigură metodă de prevenție.
„Pot fi dezvoltate mai multe tipuri de cancere. E vorba de cancer de col uterin, dar și cancerul vaginal, faringian, dar și laringian. Deci există nu doar aspecte cu caracter genital, cât și forme de cancer care sunt dezvoltate la nivelul unor mucoase, cum spuneam la nivel faringian și la nivel laringian. Multă vreme s-a vorbit despre faptul că virusul HPV este un virus cu transmitere exclusiv pe cale genitală, însă este demonstrat faptul că nu doar contactul sexual este principalul responsabil pentru infecție, ci există și alte metode prin care acest virus se poate transmite”, a adăugat medicul.
Cel puțin 80% din femei se infectează cel puțin o dată pe parcursul vieții cu HPV
Potrivit statisticilor, cel puțin 80% din femei se infectează cel puțin o dată pe parcursul vieții cu acest virus.
„Cea mai bună metodă prin care putem să prevenim în acest moment transmiterea o reprezintă această inovație pe care o avem din anul 2007-2008, și anume vaccinarea împotriva HPV. Iar vaccinarea împotriva HPV s-a perfecționat de-a lungul timpului pentru că dacă inițial am avut vaccinul disponibil pentru doar 4 serotipuri, acum avem pentru 9 serotipuri care acoperă aproximativ 90% din cancerul de col uterin. Deci, clar vaccinarea este cea mai bună opțiune în ceea ce privește prevenția apariției cancerului de col uterin”, a mrenționat Gindrovel Dumitra.
Medicul a susținut că sunt în continuare mulți părinți care nu acceptă această măsură de prevenție.
„În anul 2008 reticența a fost foarte crescută, acum într-adevăr există o deschidere mai mare și într-adevăr părinții încep să întrebe ei înșiși în ceea ce privește această oportunitate. Însă, rămâne în continuare în stand by un mare segment de părinți care nu acceptă vaccinarea fetițelor, dar după cum am spus lucrurile se află în evoluție și eu sunt convins că în curând vaccinarea va deveni un eveniment cât se poate de normal, așa cum trebuie să fie”, spune doctorul.
Ministrul Alexandru Rafila a transmis printr-un comunicat de presă că strategia națională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate.
„Nu se va impune vaccinarea obligatorie! Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiza interministerială urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat. Specialiști din cadrul Ministerului Sănătății au specificat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării. Femeile, adolescenții fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție”, au precizat reprezentanții ministerului, vaccinul HPV urmnd a fi compensat din toamnă.