marți, 17 iunie, 2025

„Metoda Maradona”, cu alta pălărie! La ce tertipuri mai apelează hoții de pe litoral

Aglomerația de la mare este mediul perfect pentru hoții de pe litoral care profită de orice moment oportun. Vremurile grele din punct de vedere financiar îi împing pe unii români să inventeze noi metode de a înșela vigilența oamenilor. Sezonul estival este un adevărat „rai” pentru „turiștii” care încearcă să profite la maxim de relaxarea ce îi cuprinde pe oameni în vacanță.

„Metoda Maradona” a căpătat o nouă formă printre hoții de la mare. Un hoț a aplicat această metodă cu o vânzătoare dintr-un magazin din stațiunea Costinești. Bărbatul a fost surprins pe camera de supraveghere a magazinului în timp ce „intenționa” să achite un produs cu o valoare de sub 50 de lei și înmânându-i vânzătoarei o bancnotă de 200 de lei.

Cum funcționează „schema cu 200 de lei”, la modă acum printre hoții de pe litoral

După cum este firesc, după înmânarea produsului, vânzătorul este obligat să returneze restul atunci când este cazul. Iar în acest punct, înșelătoria se produce. Cumpărătorul se uită la rest și face pe surprinsul, în timp ce îi spune vânzătorului că ar fi trebuit să îi dea restul de la o bancnotă de 200 de lei. Deși fusese atent, acesta poate deveni confuz din cauza faptului că cele 2 bancnote, cea de 50 de lei și cea de 200 de lei seamănă oarecum între ele. Astfel, vânzătorul devine de cele mai multe ori stânjenit de situație, iar în cazul în care-l contrazice pe „cumpărător” izbucnește o ceartă, de care escrocul profită, prin intimidarea și umilința publică a acestuia.

Tactica clasică presupune ca hoțul să pună presiune pe angajatul magazinului să rezolve rapid situația și începe să facă scandal în fața celor prezenți. Astfel, mulți vânzători ajung să cadă în capcană, și le oferă acestora un rest nemeritat.

Cum să ne ferim de astfel de escrocherii

Pentru a împiedica reușita unor astfel de tentative, vânzătorii ar trebui ca după ce primesc banii de la compărător, să îi pună mai întâi într-un loc sigur, prestabilit, și abia după ce pleacă clientul să îi bage în casa de marcat. Aceasta este o modalitate care va oferi siguranță casierilor asupra faptului că restul înmânat de ei este cel corect.

Pentru a preveni și descuraja astfel de escrocherii, este indicat ca hoții să fie reclamați cât mai rapid la poliție, mai ales dacă vânzătorul se prinde imediat că s-a încercat păcălirea sa prin „metoda Maradona”.

Pe lângă modul de operare descris, pungașii mizează și pe obiecte care le acoperă fața, cum ar fi șepci sau căciuli. Ei preferă să dea lovitura în magazine care servesc în stradă, și încearcă să le evite pe cele cu servire în interior, pentru a avea libertate de a se desfășură în voie.

Pentru un concediu pe litoral lipsit de neplăceri este recomandat ca turiștii să aibă mare grijă de bunurile de valoare și să nu le lase la vedere în interiorul mașinii, sau nesupravegheate pe plajă. Polițiștii recomandă ca, atât pe timpul nopții cât și ori de câte ori părăsim camera de cazare, să ne asigurăm că ușa de acces și ferestrele sunt închise.

Pentru cei care vin însoțiți de copii, agenții de poliție trag un semnal în ceea ce privește supravegherea lor asiduă în zonele aglomerate, și le recomandă părinților să se asigure că cei mici știu pe de rost numele și numărul de telefon al părinților.

Hoții de pe litoral sunt tot mai inventivi de la an la an, iar polițiștii se confruntă cu o multitudine de plângeri pe parcursul verii, din partea turiștilor mult prea relaxați.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite