Mihai Eminescu este cel mai mare poet al țării. Născut pe 15 ianuarie, Mihai Eminescu are anumite lature mai puțin cunoscute de oamenii obișnuiți. Nu multă lume știe faptul că Mihai Eminescu și-a făcut tatăl nenorocit și că poetul nu îl suportă deloc pe Gherghe Eminovici.
Născut la câteva zile după Bobotează, pe 15 ianuarie 1850 la Botoșani, Mihai Eminescu a fost unul dintre cei mai mari jurnaliști și poeți pe care țara noastră i-a dat.
Mihai Eminescu și-a făcut tatăl nenorocit
Relația dintre Mihai Eminescu și Gheorghe Eminovici nu a fost una foarte apropriată. Marele poet național și-a făcut tatăl nenorocit, într-o scrisoare pe care i-a adresat-o în perioada în care acesta se afla la studii în Berlin. Într-una dintre scrisorile trimise tatălui său în timpul studenţiei, la Berlin, poetul avea să-i împărtăşească acest lucru:
„Dacă nu ţi-am scris până-acum, cauza a fost neîncrederea cu care întâmpini orice voinţă proprie a oricărui din fiii dumitale, neîncredere augmentată de privirea formalistă ce-o ai despre lume, după care orice om care nu caută numaidecât a se chivernisi, după cum o numeşti d-ta, trebuie să fie un om de nimic. Eşti un părinte nenorocit – adevărat. Dar eşti nenorocit mai mult pentru că vrei ca fiecare să trăiască şi să-şi măsure paşii după cum doreşti d-ta”.
Tatăl poetului s-a implicat activ în viața copiilor săi. În total, Gheorghe Eminovici a avut 11 copii.
Cine era tatăl lui Mihai Eminescu. Om cu trei clase, dar foarte educat
Gheorghe Eminovici s-a născut în ținutul Botoșanilor în 1812. Gheorghe era un țăran get pe get, cu doar trei clase, dar cu un nivel de educație superioară acelor vremuri. Sunt mărturii în acest sens. De exemplu, bărbatul avea un scris impecabil ce i-a adus un post foarte înalt la curtea unui boier care l-a angajat ca mâna lui dreaptă. Bărbatul s-a căsătorit în 1840 cu Raluca, o fată de stolnic ce i-a adus o moșie la Dornești, în speță o mare avere. Mihail Sturză l-a numit pe 12 mai 1841 căminar ( dregător care se ocupa de strângerea dărilor asupra cârciumilor).
Soţia i-a dăruit 11 copii, născuţi foarte aproape unul după celălalt, Şerban, Nicolae, George, Ruxandra, Ilie, Maria, Mihai, Aglaia, Henrieta, Matei, Vasile.
Un conservator convins, Gheorghe Eminovici nici nu concepea ca fiicele lui să studieze cartea. El era ferm convins că treaba unei femei este pe lângă gospodărie, ocupându-se să le dea zestre consistente. În schimb, pentru băieți a gândit că le trebuie să studieze cât mai mult pentru a urca pe trepele sociale. Așadar, Şerban a studiat medicina la Viena, Nicolae Facultatea de Drept de la Sibiu, Iorgu, științele militare în Prusia, Ilie Facultatea de Medicină Davila București, iar Matei a devenit inginer după ce a terminat studiile politehnice din Praga, arată 3dots.ro
Bărbatul a murit în 1884, când dela șase dintre copii și soția s-a trecuse pe lumea cealaltă. Așadar, Mihai Eminescu nu și-a iubit tatăl, ba chiar l-a făcut nenorocit. Lucru de o gravitate enormă în acea perioadă.