marți, 17 iunie, 2025

Ministerul Muncii a făcut anunțul: Aveți timp să faceți asta până la finele anului viitor

Ministerul Muncii a făcut anunțul ce aduce în atenţie proiectul de Ordonanţă de Urgenţă referitor la pensiile publice. Termenul pentru achiziţionarea vechimii în muncă a fost extins până la sfârşitul anului 2024.

Ministerul Muncii a făcut anunțul mult așteptat

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a transmis că Ministerul Muncii a lansat proiectul de ordonanţă privind pensiile publice. Propunerea legislativă vizează, printre altele, posibilitatea de a cumpăra vechime în muncă. necesară pentru pensionare. Acest termen se încheie la data de 31 decembrie 2024. Conform noilor reguli, persoanele interesate au opţiunea de a plăti retroactiv CAS-ul, pentru o perioadă de maximum 6 ani anterior încheierii contractului cu Casa de Pensii.

„Plata contribuţiei poate fi efectuată într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la data limită de 31 decembrie 2024. Această facilitate se adresează cetăţenilor români din ţară sau din străinătate care nu sunt deja pensionari şi nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Venitul pentru care se plăteşte contribuţia de asigurări sociale trebuie să fie cel puţin salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la momentul încheierii contractului de asigurare.

 

Conform Codului Fiscal, cota de contribuţie este de 25%. Persoanele interesate pot iniţia acest proces personal sau prin intermediul unui mandatar desemnat printr-o procură specială, prezentându-se la Casa de Pensii cu cartea de identitate în original şi copie”, a transmis Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul a informat că până acum au fost încheiate 28.516 contracte de asigurare socială cu plata retroactive, pentru care s-au achitat 336.885.881 de lei.
De asemenea, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a lansat o platformă prin intermediul căreia cetăţenii pot verifica vechimea acumulată şi statutul contribuţiilor sociale plătite de angajatori. Această platformă oferă, de asemenea, informaţii despre momentul estimat al pensionării.

Spre exemplu, o femeie născută pe 15 iunie 1965 poate afla că va putea accesa pensia pentru limita de vârstă în România cu un stagiu minim de 15 ani, în aprilie 2028. Totodată, accesul la pensia anticipată este posibil începând cu aprilie 2023, cu un stagiu minim de cel puţin 42 de ani şi 2 luni. Începând din aprilie 2023, există şi opţiunea pensiei anticipate parţiale, cu un stagiu minim cuprins între 34 de ani şi 2 luni şi 42 de ani şi 2 luni, iar cuantumul se reduce între 30% şi 0%.

Cum putem afla informațiile personale legate de vechimea în muncă

Platforma CNPP oferă servicii online pentru a verifica vechimea în muncă și pentru a estima momentul pensionării. De asemenea, aceasta furnizează o perspectivă generală asupra carierei profesionale.
Pentru a accesa aceste servicii, utilizatorii trebuie să-şi creeze un cont pe site-ul CNPP. Pasul inițial presupune autentificarea pe platformă, apăsând butonul „Autentificare” din colţul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. În continuare, trebuie furnizate adresa de e-mail și o parolă nouă.

Întrucât există un cont de utilizator activat, utilizatorul va completa datele personale prin intermediul unui meniu din partea stângă a paginii. Sub meniul „Datele mele din sistemul public de pensii”, utilizatorii au două opţiuni. Prima opţiune permite alegerea unui document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidenţele CNPP începând cu aprilie 2001. A doua opţiune presupune alegerea unui document cu stagiile anuale de cotizare.
Primul document oferă o privire detaliată asupra vechimii în muncă lunară, inclusiv zilele lucrate, veniturile, condiţiile de muncă și angajatorii care au cotizat în numele utilizatorului, pentru perioada aprilie 2001 – prezent. În cazul celui de-al doilea document, informaţiile sunt de nivel anual şi nu includ detalii lunare.

În cazul în care se doresc informaţii legate de perioadele de cotizare anterioare lunii aprilie 2001, utilizatorii trebuie să selecteze meniul „Informaţii din carnetul de muncă”. Ulterior, pentru a primi un raport actualizat, trebuie folosit butonul „Generează raport actualizat”.
Raportul solicitat este generat în doar câteva minute sub formă electronică. Utilizatorii au opţiunea să îl descarce sau chiar să îl printeze, dacă doresc o copie fizică. Ministerul Muncii a făcut anunțul referitor la termenul până la care se poate cumpăra vechime în muncă.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.