Un proiect de Ordonanță de urgență, care se află în discuția parlamentarilor, va aduce modificări ce îi vor afecta pe cei care au vouchere pentru plata energiei. În prezent, românii vulnerabili își pot plăti facturile la energie cu ajutorul voucherului primit din partea statului. Suma totală de pe voucher este 1.400 de lei. Banii se du în două tranșe, de câte 700 de lei fiecare, cu care se pot achita facturilor la energie, curente sau restante.
Cum vor fi afectați cei care au vouchere pentru plata energiei
Prin proiectul de lege aflat în discuția parlamentarilor se va introduce o procedură de anulare / emitere a cardului de energie ce se va aplica în cazul în care un beneficiar al ajutorului care își schimbă domiciliul.
Astfel, românii care primesc card de energie pentru plata facturilor vor avea obligația ca, la schimbarea domiciliului sau reședinței, să anunțe Poșta Română. Modurile de informare sunt fie direct la oficiile poștale, fie telefonic.
În cazul în care o persoană vulnerabilă ce are voucher de energie își schimbă domiciliul, procedura de validare a eligibilității se reia, în raport cu noul loc de consum. Astfel, se poate ca beneficiarul voucherului de energie să fie eligibil și la noul loc de consum deoarece pentru acea adresă nu a mai fost emis un card de energie. În această situație, se anulează primul card și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum al beneficiarului, cu preluarea soldului disponibil, dacă este cazul.
În situația în care persoana care avea un voucher de energie este eligibil la noul loc de consum, însă pentru această adresă a fost emis deja un card de energie, se anulează cardul de energie de la vechiul loc de consum. Dacă voucherul de energie a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimba domiciliul, atunci se anulează și cardul deja existent pentru noul loc de consum și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum.
O altă situație poate fi cea în care beneficiarul voucherului nu este eligibil la noul loc de consum. În acest caz, se anulează cardul de energie de la vechiul loc de consum. Dacă acesta fusese emis doar pentru beneficiarul care își schimbă domiciliul, decontarea sumelor se va face până la schimbarea domiciliului.
Dacă de voucherul de energie beneficiază mai multe persoane vulnerabile, se va păstra valabilitatea, dar voucherul nu va mai putea fi folosit de cel care își schimbă domiciliul.
Vouchere de energie acordate pentru mai multe tipuri de energie
Prin proiectul de OUG se prevede extinderea tipurilor de energie care fac obiectul sprijinului temporar acordat în 2023.
Astfel, lista deja existentă a surselor de energie pentru care se poate folosi voucherul de energie va conține și butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi. În prezent, pe listă se află energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură și peleți.
În ceea ce privește lemnele de foc se va lua în calcul și lemnul rotund şi despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 de centimetri, precum și alte materiale lemnoase și deșeuri de lemn care sunt destinate încălzirii locuințelor.
În plus, pentru cei care folosesc drept sursă de energie lemnele de foc este necesar ca facturile pentru lemnele de foc plătite în numerar vor trebui să fie emise începând cu august 2022 și până la data de 27 decembrie 2023.
Rămâne de văzut când va intra în vigoare modificarea legislativă și cum îi va afecta pe cei care au vouchere pentru plata energiei.