marți, 5 decembrie, 2023

Modificarea din Codul Rutier 2023 care îți aduce o amendă de 1.160 de lei! Puțini știu asta

Există o modificarea în Codul Rutier 2023 care îți aduce o amendă de 1.160 de lei. Astfel, Guvernul a adoptat hotărârea nr. 130/2023 prin care a fost modificat şi completat Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din România. În noul Cod Rutier sunt noi reguli de circulație care îți pot aduce amenzi usturătoare dacă nu știi.

Modificarea din Codul Rutier 2023 care îți aduce o amendă de 1.160 de lei!

După modificarea Codului Rutier, șoferii au parte de noi reguli în trafic. Mulți conducători auto nici n-au auzit de ele până acum, însă trebuie să fie atenți, căci se pot alege cu amenzi uriașe. Spre exemplu, mașinile care au probleme la sistemul de iluminare nu ar trebui să circule pe drumurile publice. Asta deoarece reprezintă un pericol pentru participanții la trafic și nu numai, așa că proprietarul unui autoturism cu astfel de probleme se poate alege cu sancțiuni aspre.

Conform noilor legi, dacă sistemul de iluminare al mașinii este defect, dacă ai becurile arse sau acestea nu funcționează în totalitate, dacă nu sunt omologate, atunci oamenii legii te pot obliga să scoți bani frumoși din buzunar.

În momentul de față, punctul de amendă a fost plafonat la 145 de lei per punct, dar asta nu înseamnă că amenda, în acest caz, va fi mai mică. Toți șoferii care au probleme la sistemul de iluminare și sunt prinși de polițiști, se pot alege cu o amendă între 870 și 1.160 de lei. Sancțiunile nu sunt mici deloc, tocmai din acest motiv șoferii trebuie să-și pună la punct autoturismul, de fiecare dată când se deplasează cu el.

Ce sune Codul Rutier

Potrivit art. 101 din Cod Rutier, constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: circulația cu un autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai cu defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori când acestea lipsesc.

Potrivit art. 112 din Cod Rutier, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:

vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitivele de iluminare și semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevăzute în normele tehnice în vigoare;

vehiculul circulă cu defecțiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate.

Potrivit legislației rutiere, conducătorii auto au obligația de a folosi, în timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri publice, luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.

Astfel, „în circulaţia pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă”.

Nerespectarea obligaţiei de a folosi şi pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice, se sancţionează cu 2 puncte de penalizare.

Altfel, modificarea din Codul Rutier 2023 care îți aduce o amendă de 1.160 de lei face referire la problemele sistemului de iluminare.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.