Orientul Mijlociu stă pe un butoi cu pulbere după atacul lansat de Iran asupra Israelului. Întreaga lume privește cu îngrijorare spre regiune, mulți întrebându-se dacă ne paște un nou război. Occidentul face eforturi diplomatice intense pentru a evita o escaladare, după ce oficialii israelieni au promis răzbunare.
Toți actorii internaționali responsabili fac apel la reținere în ceea ce privește lupta dintre Iran – Israel, în condițiile în care Țara Sfântă a solicitat deja o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. China a apelat la de-escaladarea tensiunilor.
Ne paște un nou război?
Mai marii lumii sunt îngrijorați după ce s-a reunit cabinetul de război, însă o decizie privind modul în care Israelul va răspunde atacului Iranului nu a fost luată. Membrii cabinetului ar fi de acord ca Israel să răspundă, dar nu au decis încă asupra momentului și nici a modului în care acest lucru se va întâmpla. O escaladare în regiune s-ar putea transforma rapid într-o spirală a violenței de neoprit, ceea ce va afecta rapid, nu doar în plan de securitate, ci mai ales economic, întreaga lume.
Oricare ar fi perspectiva fiecăruia, nicio țară nu ar beneficia de pe urma unui alt război major în Orientul Mijlociu, mai ales după războiul din Ucraina. Tocmai de aceea, cele două părți sunt încurajate să de-escaladeze situația. Statele care au o relație apropiată cu Iranul, precum Rusia și China, urmează să exercite presiuni asupra sa pentru a se asigura că înțelege riscul dăunător pentru propriile interese.
După atacurile masive asupra Israelului, liderii lumii au cerut moderație, pentru că riscul ca situația să se agraveze în ceva și mai semnificativ este real, și vor să se asigure că situația nu scapă de sub control, fiind recunoscut dreptul Israelului și al oricărei țări de a se auto-apăra.
Toți actorii internaționali responsabili fac apel la reținere. Israelul a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. China a făcut apel la de-escaladare. Este clar că nicio țară nu poate beneficia de un alt război major în Orientul Mijlociu, după un război atât de oribil și de lung în Ucraina.
Ce se întâmplă în Ucraina
În apropierea granițelor noastre, războiul din Ucraina afectează direct securitatea europeană, fiind un conflict militar pe teritoriul european. Acesta este motivul pentru care s-a solicitat o de-escaladare în Orientul Mijlociu. O combinație între un conflict major în Est și altul în Sud ar complica și mai mult situația securității din Europa.
Este clar că Iranul și Coreea de Nord sprijină Rusia, formând o alianță evidentă. China, chiar dacă nu ajută direct cu arme, oferă sprijin indirect Moscovei, cu microelectronică și instrumente tehnologice specializate pentru apărare. Această combinație dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată.
Tocmai din aceste motive, forțele europene trebuie să continue să sprijine Ucraina și să mobilizeze mai mult sprijin.
Sprijinul acordat Ucrainei este benefic pentru stabilitatea europeană. Ucraina are nevoie de muniții, sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă. Totuși, nu se vor trimite trupe NATO în Ucraina, dar se va ajuta în pregătirea pentru diverse scenarii, inclusiv pentru aderarea la Alianța Nord Atlantică. Liderii europeni consideră că Ucraina va reuși să învingă, chiar dacă nu se vor trimite soldați NATO.