marți, 8 octombrie, 2024

Niște securiști au vrut să fure o icoană făcătoare de minuni! Ce s-a întâmplat ulterior la Sihăstria întrece orice așteptare

O informatoare a vechiului regim a povestit cum niște securiști au vrut să fure o icoană făcătoare de minuni de la mănăstirea Sihăstria, unde slujea părintele Cleopa. Când li s-a oprit motorul de mai multe ori, securiștii s-au speriat atât de tare că ar putea fi bătuți de Dumnezeu încât s-au rugat în genunchi la marele duhovnic Cleopa să o ia înapoi.

Niște securiști au vrut să fure o icoană făcătoare de minuni: Au regretat amarnic!

O informatoare a Securității, care avea numele de cod „Galina“ a povestit, în urma unor discuții purtate cu marele duhovnic Cleopa că, în luna septembrie a anului 1950, mai mulți securiști au vrut să fure o icoană făcătoare de minuni de la Sihăstria.

„Motorul s-a oprit de mai multe ori și ofițerii s-au rugat în genunchi să ia icoana înapoi la mănăstire. Iar el a trimis copii mici și curați să facă această acțiune. Apoi a afirmat că o parte din oamenii Securității s-au convertit, iar ceilalți nu îndrăznesc să se apropie de mănăstire“, a povestit Galina.

Pățania securiștilor a fost aflată de superiori, care au cerut cercetarea părintelui Cleopa pentru a se afla dacă acesta poate face minuni. Nu era pentru prima dată când Securitatea făcea astfel de cercetări. La fel au stat lucrurile și în cazul părintelui Arsenie Boca, de la Prislop.

Într-o notă informativă datată din 7 septembrie 1950, se precizează că arhimandritul Cleopa nu are darul facerii de minuni și nici nu umblă prin satele de prin împrejurimi. În plus, acesta nu este vizitat de credincioși mai mult ca ceilalți călugări.

Părintele Cleopa, luat în vizor de securiști

Părintele Cleopa a avut dosar de urmărire informativă la fosta Securitate. Potrivit Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, dosarul duhovnicului de la mănăstirea Sihăstria poartă numele conspirativ „Kalinic“, iar ulterior „Codrin“. Urmărirea părintelui Cleopa a fost făcută sub controlul direct al colonelului Aurel Mihalcea, șeful Securității județului Neamț.

Dosarul duhovnicului Cleopa cuprinde 219 file de note informative, planuri de măsuri ale Securității, transcrieri ale înregistrărilor de pe bandă magnetică ale discuțiilor purtate între ofițerul de Securitate și „Codrin“, rapoarte ale ofițerului, note de verificare și două declarații olografe ale părintelui Cleopa din 1973.

În anul 1950 se scria într-o notă informativă că părintele Cleopa se exprimă împotriva orânduirii socialiste.

„«Pace nu va fi, deoarece lumea și-a pierdut credința în Dumnezeu», a predicat Cleopa. Nu-i este frică de închisoare, pentru că spune  oriunde ar fi el, cu el este Hristos“, se arată într-o notă informativă.

Fiind foarte căutat de mulți credincioși, părintele Cleopa a fost marginalizat și obligat să nu primească pe nimeni şi să stea numai în chilia sa.

În urma acțiunilor intreprinse de organele de represiune, părintele Cleopa nu a mai vorbit despre pericolul pe care îl reprezintă instalarea unui telefon și a unui televizor la mănăstirile.

În plus, părintele Cleopa a fost atenţionat de stareţul mănăstirii să predice ceea ce se cuvine și să nu mai răstălmăcească pildele şi alte citate din Evanghelie.

Demnă de remarcat din acea perioadă rămâne istorisirea cu niște securiști au vrut să fure o icoană făcătoare de minuni și care s-au rugat ulterior în genunchi la marele duhovnic Cleopa să o ia înapoi.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite