sâmbătă, 18 mai, 2024

Noi modificări ale Codul Rutier! Toți șoferii trebuie să știe asta despre intersecția cu sens giratoriu

Noi modificări ale Codului Rutier au intrat în vigoare după ce Guvernul a adoptat Hotărârea nr. 130/2023. Prin aceasta a fost modificat și completat Regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din România. Modificările aduse fac referire, printre altele, și la definirea mai clară pentru intersecția cu sens giratoriu.

Cum este definită acum intersecția cu sens giratoriu

Modificarea adusă Codul Rutier prin adoptarea Hotărârii nr. 130/2023, din 17 februarie 2023, a adus mai multe schimbări. Astfel, unele modificări fac referire la regulile de circulație aplicabile în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu.

Modificarea adusă articolului 2, presupune introducerea unui nou punct – 4’1, prin care intersecția cu sens giratoriu este definită ca intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

intersectie cu sens giratoriu
Intersecția cu sens giratoriu este definită ca intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale

Astfel, în intersecțiile cu sens giratoriu, șoferii vor trebui să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Schimbarea din Codul Rutier vine ca urmare a dificultăților de ordin practic generate ca urmare a interpretării neunitare a dispozițiilor legale privind circulația în sensul giratoriu, dar și pentru o mai bună precizie legislativă. Astfel, legiuitorul a considerat că se impune definirea noțiunii de intersecție cu sens giratoriu, precum și stabilirea regulilor de circulație aplicabile.

intersectie cu sens giratoriu
Unele modificări ale Codului Rutier fac referire la regulile de circulație aplicabile în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu

Alte modificări aduse Codului Rutier

O altă modificare operată în Codul Rutier se precizează că retragerea permisului de conducere este o măsură tehnico-administrativă constând în reținerea documentului și interzicerea dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, dispusă de poliția rutieră în cazurile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În aceste cazuri, permisul de conducere, cu excepția celui eliberat de o autoritate străină, se înaintează la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență pe șofer în vederea restituirii, în prima zi lucrătoare care urmează celei în care au fost efectuate mențiunile, dacă titularul acestuia nu a solicitat restituirea la nivelul acestei structuri ori reținerea documentului nu s-a făcut pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea autorităților, când perioada de valabilitate a permisului a expirat etc.

Alte modificare face referire la posibilitatea polițiştilor de la Rutieră să poată dispune retragerea permisului de conducere în cazul șoferilor care refuză să fie testați pentru alcool sau substanțe interzise.

Modificări s-au produs și în legătură cu perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce. Astfel, acum se prevede că cererea se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea.

În ceea ce privește articolul 205, privind punctele de penalizare, se stabilește că acestea se vor înscrie în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie de către serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în cel mult 7 zile de la data primirii procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției sau de poliția locală, în termen de cel mult 7 zile de la data întocmirii procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției.

Tot la capitolul modificări, pe lângă cea referitoare la intersecția cu sens giratoriu, intră și reglementarea marcajelor pentru stațiile de tramvaie fără refugiu pentru pietoni. Cei care administrează drumurile au obligația privitoare la amenajarea stațiilor de tramvaie (înainte erau obligații doar în legătură cu stațiile de autobuz și troleibuz). Prin această modificare se reglementează marcajul format dintr-o linie în zig-zag pentru semnalizarea stațiilor de tramvaie.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite