Noi vouchere pentru români din 2024! Cum poți beneficia de ele

Vor fi acordate noi vouchere pentru români din 2024, odată cu intrarea în vigoare a Legii prestatorului casnic nr. 111/2022. Astfel se vor legifera muncile oferite ocazional de prestatorii de servicii casnice către un beneficiar. Plățile pentru acest tip de activitate au fost făcute până acum în numerar și rareori fiscalizate. Fenomenul este răspândit și în alte țări din Uniunea Europeană, motiv pentru care instituțiile aferente au devenit preocupate de aducerea lui în legalitate.

Noile vouchere vor fi acordate românilor începând cu 2024 pentru prestarea de servicii către persoane particulare în gospodării. Activitățile care se încadrează în această sferă cuprind munci precum menajul casnic, prepararea hranei, grădinărit, croitorie, îngrijirea corporală și supravegherea copiilor şi a bătrânilor sau alte activități casnice. Aceste servicii în prezent sunt prestate în mare parte la „negru“, din punct de vedere al plăților către prestatori, al înregistrării legale şi al declarării muncii prestate.

Noua lege oferă posibilitatea stabilirii unui raport judiciar între prestatorul activităților casnice şi beneficiar, prin acordul voit al părților, fără a avea o formă scrisă.

Noi vouchere pentru români din 2024: În ce condiții se acordă

Cei care prestează aceste activități vor putea fi remunerați prin tichete pentru activități casnice. Valoarea unui astfel de voucher este de 15 lei. În urma unui acord verbal între prestatorii și beneficiarii serviciilor, cei din urmă pot achiziționa tichetele de la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, de la poștă sau prin intermediul unei platforme electronice. Tichetele pot fi preschimbate de către prestatori în bani în termen de 12 luni de la data primirii lor, moment în care impozitele pe venit și contribuția la pensii vor fi reținute de către agenții.

Acestea nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri şi servicii și nu sunt transferabile de la o persoană la alta. Totodată, acest raport de muncă nu poate avea loc între membrii aceleiași familii. Aceste vouchere pot fi acordate, de asemenea, și de angajatori către salariați sub formă de primă sau bonus.

Cum afectează acordarea noilor vouchere asigurarea medicală, a pensiei, șomajului și venitul minim garantat

Pentru ca prestatorii să poată fi asigurați în sistemul public de pensii, valoarea minimă a contribuției lunare în sistemul de asigurări sociale de stat trebuie să fie cea aferentă a minimum 85 de tichete de activități casnice. Iar pentru a putea dobândi calitatea de asigurat la pachetul de servicii medicale de bază este nevoie de preschimbarea în bani a minimum 85 de astfel de tichete lunar.

Celor care își oferă serviciile unuia sau mai multor beneficiari nu li se interzice dreptul la indemnizația de șomaj de la stat, deoarece, potrivit proiectului, „persoanele care obțin venituri în calitate de prestatori casnici se consideră că nu realizează venituri”. Totodată, nici persoanelor care au un venit minim garantat nu le va fi afectat dreptul la noile vouchere în situația în care ar presta munci cuprinse în legea prestatorului casnic.

Noi vouchere pentru români se vor acorda din 2024 prin Legea prestatorului casnic ce are scopul de a reduce munca nereglementată și de a îmbunătăți protecția socială a lucrătorilor casnici. Cu toate acestea, obligațiile privind sănătatea și securitatea în muncă se vor face printr-o înțelegere verbală a parților.

Pe aceeași temă

Cele mai citite