marți, 5 decembrie, 2023

Nouă propunere de impozitare a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță în 2023! Va avea efecte devastatoare asupra veniturilor bugetarilor

O nouă propunere fiscală de impozitare a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță a fost formulată de coaliția PSD și PNL. Astfel, angajații cărora le sunt acordate astfel de beneficii trebuie să știe că acestea vor fi impozitate prin contribuția la asigurările sociale de sănătate, pe lângă cea pe venit.

Nouă propunere de impozitare a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță în 2023!

Implementarea acestei propuneri fiscale ar genera efecte negative asupra veniturilor tuturor categoriilor sociale. Reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor Libere CNSLR-Frăţia au avertizat asupra acestei chestiuni, astfel că au trimis o scrisoare deschisă către premierul Marcel Ciolacu, precum și către miniștrii Finanțelor Publice, Marcel Boloș, și Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Nicolae Ciucă, liderul PNL și președinte al Senatului, recunoaște posibilitatea impozitării tichetelor de masă, cu mențiunea că acest lucru trebuie realizat într-un mod care să nu afecteze veniturile angajaților. În cadrul unei discuții cu jurnaliștii cu privire la măsura de impozitare a tichetelor de masă, Nicolae Ciucă a declarat că acest subiect a fost abordat în cadrul Coaliției.

“Este o măsură pe care am discutat-o și la care se va veni cu o decizie în sensul în care trebuie să facem în așa fel încât oamenii să nu piardă din venituri. Motiv pentru care creșterea salariului minim să fie direct proporțională cu această plată a taxei pentru sănătate”, a afirmat Ciucă.

În privința nemulțumirilor exprimate de unii membri liberali cu privire la unele taxe și impozite negociate până în prezent cu partenerii de guvernare, președintele PNL a subliniat că situația nu se referă la disensiuni personale, ci la responsabilitatea fiecăruia în asigurarea stabilității economice. Acest lucru este esențial pentru menținerea creșterii economice a României, care se este între 2-3% conform evaluărilor actuale, inclusiv a celor întocmite de instituțiile internaționale de evaluare.

CNSLR-Frăția se împotrivește implementării acestei propuneri

Reprezentanții CNSLR-Frăția au adresat o scrisoare deschisă către premierul și miniștrii Finanțelor și Muncii, în care este precizat că “în opinia tuturor federațiilor membre ale CNSLR- Frăția, măsură impozitării cu CASS va avea efecte negative asupra veniturilor tuturor categoriilor sociale”.

Sindicaliștii subliniază că acest context al inflației exercită presiuni semnificative asupra celor cu venituri mici și foarte mici. Prin urmare, într-o astfel de situație, supra-impozitarea unui instrument cu caracter social, care ajută la reducerea cheltuielilor pentru categoriile de angajați cu venituri reduse, nu este justificată.
În plus, prin introducerea impozitării suplimentare a tichetelor de masă, interesul sectorului privat pentru această facilitate va scădea semnificativ, iar angajații vor fi cei mai afectați.

În aceeași scrisoare a mai fost precizat faptul că sistemul de beneficii extra-salariale oferite angajaților aduce avantaje semnificative tocmai datorită faptului că este adoptat în forma sa actuală de mulți actori din economie. Ca exemplu, 9 din 10 angajatori apreciază beneficiile tichetelor în forma actuală. În prezent, în România, peste 90.000 de companii utilizează sistemul de beneficii extra-salariale, iar peste 4 milioane de salariați beneficiază de acest tip de beneficiu. De asemenea, acest instrument financiar este folosit în majoritatea țărilor dezvoltate, unde există și se dezvoltă datorită stimulentului financiar evident (deduceri fiscale semnificative, fără de care existența lor nu ar fi justificată). De asemenea, sunt numeroase țări (cum ar fi Austria, Belgia, Franța, Grecia sau Italia) care nu impozitează tichetele de masă, acestea fiind complet deductibile fiscal.

CNSLR-Frăția atrage atenția că antreprenorii ar putea renunța la acordarea bonurilor de masă în acest context. În opinia federațiilor membre ale CNSLR-Frăția, impozitarea suplimentară cu CASS va genera efecte negative asupra veniturilor tuturor categoriilor sociale, iar în situația actuală, cu inflație crescută, supra-impozitarea unui instrument cu caracter social nu este justificată. Acest instrument financiar este larg utilizat în majoritatea țărilor dezvoltate și reprezintă un stimulent financiar evident.

În concluzie, măsura propusă de impozitare a tichetelor de masă și voucherelor de vacanță prin contribuția la asigurările sociale de sănătate, în plus față de impozitul pe venit, este în dezbatere și generează reacții mixte în rândul reprezentanților din sfera politică și a sindicatelor.
O nouă propunere fiscală de impozitare a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță a fost formulată de coaliția PSD și PNL.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.