O subvariantă de Covid-19 recent identificată, cunoscută deocamdată sub denumirea de „BA.6”, a stârnit îngrijorare cu privire la posibila evoluție nefavorabilă a situației pandemice în săptămânile imediat următoare. În timp ce comunitatea științifică atrage atenția asupra unei noi tulpini a virusului Covid-19 care înregistrează creștere la nivel global. Noua tulpină a Coronavirusului îngrozește experții, astfel că unii cercetători susțin necesitatea reintroducerii obligativității purtării măștilor.
Noua tulpină a Coronavirusului îngrozește experții
Specialiștii avertizează cu privire la răspândirea acestei noi variante a virusului, dar simptomele semnalate pentru această tulpină nu vor constitui o surpriză majoră pentru mulți. Cu toate că lista simptomelor obișnuite a fost actualizată odată cu debutul pandemiei, câteva elemente se mențin neschimbate. Potrivit Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS), printre simptomele cheie se numără febra ridicată sau frisoanele severe, tusea persistentă și pierderea simțului mirosului sau gustului. Cu toate acestea, guvernul menționează, de asemenea, dificultățile respiratorii, oboseala accentuată, durerile musculare, dureri de cap, inflamația gâtului, congestia sau secreția nazală, scăderea apetitului, diareea și senzația de rău sau greață ca posibile simptome asociate.
Ultimele date statistice arată că Eris, o subvariantă a tulpinii Omicron, reprezintă acum 1 din 10 cazuri de Covid-19, în timp ce numărul persoanelor infectate cu acest virus a înregistrat o creștere de la aproximativ 3,3 la 100.000 la 7,2 la 100.000 în mai puțin de o lună.
Totuși, noua subvariantă, care nu a primit o denumire oficială, dar temporar se va face referință la aceasta ca „BA.6”, a stârnit îngrijorări cu privire la o posibilă evoluție negativă a situației pandemice în săptămânile viitoare. Cu toate că până în prezent a fost identificată doar în Danemarca și Israel, un expert susține că această nouă subvariantă prezintă deja o tendință îngrijorătoare de a suferi mutari, stârnind neliniște în rândul colegilor săi.
Deocamdată, cercetătorii nu înțeleg pe deplin această nouă tulpină
Dr. Trisha Greenhalgh, expertă în asistență medicală primară la Universitatea Oxford, a postat pe platforma Twitter un mesaj prin care avertizează că reintroducerea purtării măștilor ar putea fi necesară pentru a opri răspândirea acestei tulpini Covid-19.
„Diferitele mele grupuri științifice sunt în alertă. Diagrame genetice care zboară înainte și înapoi, înțelegem prea puțin din aceste detalii, dar se pare că este din nou timpul măștilor”, este mesajul transmis de expertă.
Pe de altă parte, profesorul Christina Pagel, matematician la University College London și membru permanent al grupului Independent SAGE, a menționat pe rețelele sociale că suntem într-un stadiu incipient al cercetării, dar a recunoscut că această nouă variantă prezintă „o mulțime de mutații noi care o face diferită de tulpinile Omicron anterioare”. Ea a adăugat că acest aspect indică faptul că noua variantă „poate avea un potențial mai mare de a genera o creștere semnificativă a cazurilor”.
Dar profesorul Andresw Easton, virolog la Universitatea din Warwick, este de părere că, deși există un număr considerabil de mutații, este nevoie de mult mai multe cazuri pentru a vedea dacă această tulpină are capacitatea de a se răspândi rapid, dacă suntem imuni la ea, sau dacă dimpotrivă, poate genera boli mai grave.
„Nu este ceva ce putem prezice cu ușurință, dar ceea ce putem spune este că aceste mutații ar putea căpăta rezistență la dobândirea imunității și se pot răspândi mai repede”, explică acesta.
De exemplu, o variantă denumita BS.1.1 a apărut cu mutații semnificative în 2022, dar „a avut un impact redus la nivel global”.
Cel mai important lucru deocamdată, subliniază profesorul Easton, este supravegherea evoluției acestei tulpini.
„Cu cât se reușește mai repede înțelegerea modului în care acționează o tulpină, cu atât mai repede se poate interveni în ceea ce privește alertarea oamenilor asupra riscurilor, sau a modificării vaccinurilor. Fiindcă dacă se acționează rapid, scade impactul virusului la nivel global”, a precizat virologul.
Noua tulpină a Coronavirusului îngrozește experții, deoarece nu reușesc să îi înțeleagă în totalitate modul de acțiune.