luni, 4 decembrie, 2023

O polițistă a fost prinsă furând haine si pantofi. A rămas în funcție după săvârșirea faptei

O polițistă a fost prinsă furând haine si pantofi dintr-un mall din Iași. Ludmila Antonova, care servește ca subofițer și conducător auto la Inspectoratul General pentru Migrație din Chișinău, Republica Moldova, a fost prinsă în timp ce fura din Complexul Comercial Palas Mall din Iași. Acest incident a avut loc pe 28 iulie 2020.

O polițistă a fost prinsă furând haine si pantofi

Paznicii magazinului au observat fapta și au alertat imediat poliția. Atunci când au percheziționat-o pe Ludmila Antonova, au găsit la ea articole de vestimentare sustrase din diferite magazine din centrul comercial. Printre bunurile furate s-au numărat bluze, maiouri și chiar șosete. De asemenea, asupra sa a fost găsit un dispozitiv special pentru supraveghere video. Însă, motivul pentru care purta acest dispozitiv nu a fost clarificat. Tânăra în cauză le-a declarat oamenilor legii care au prins-o că este polițistă, și că a venit la Iași pentru a desfășura o misiune specială în care urmărea șoferii din Republica Moldova care aduceau oameni pentru a-și perfecta actele românești. Asupra ei s-a găsit și un dispozitiv special pentru supraveghere video. Polițista avea gradul de subofițer și ocupa postul de șofer în cadrul Inspectoratului General pentru Migrație.

În octombrie 2022, procurorul din Iași a decis să înceteze urmărirea penală împotriva Antonovei, pe motiv că aceasta nu a mai răspuns citărilor și că paguba a fost restituită după ce a fost reținută. Infracțiunea a fost considerată una ușoară. Conform unei ordonanțe semnate de Alina Bârnă, procuror în cadrul Parchetului Judecătoriei Iași, Ludmila Antonova nu a furnizat documente care să ateste că era într-o misiune la Iași. Și nici nu a prezentat vreo legitimație care să confirme calitatea sa de polițistă. Este de menționat că, ulterior, când a fost contactată de presă, Ludmila Antonova a negat cunoașterea dosarului din Iași și a afirmat că nu este persoana în cauză.

Un polițist prins băut la volan nu mai are voie să conducă timp de 4 ani

Prins băut la volan şi iertat de magistraţii Judecătoriei, un poliţist ieşean şi-a găsit naşul la Curtea de Apel. Aici, judecătorii l-au lăsat fără loc de muncă, dar i-au şi interzis să mai conducă o bună bucată de vreme. „Este evident că nu are capacitate de autocontrol”, au apreciat magistraţii. Gabi Popescu a fost oprit de către polițiști pe Strada Străpungere Silvestru, la data de 13 martie a anului trecut, în timp ce conducea un Audi Q5. Incidentul a avut loc după miezul nopții, iar vehiculul său nu avea luminile de întâlnire pornite. Polițistul local a fost supus unui test cu aparatul Dräger de către polițiștii rutieri, rezultând că avea o concentrație de alcool în aerul expirat de 0,81‰.

Popescu a refuzat recoltarea de probe biologice, susținând că fusese dus la spital la mai mult de 45 de minute de la momentul în care a fost oprit în trafic. Drept urmare, procurorii au deschis un dosar penal și l-au trimis în instanță trei luni mai târziu. În fața instanței, Gabi Popescu și-a recunoscut vina. De obicei, șoferii care refuză recoltarea probelor biologice primesc pedepse cu suspendare. Cu toate acestea, pentru un polițist, o pedeapsă penală, chiar și cu suspendare, înseamnă pierderea postului. Magistrații Judecătoriei au avut în vedere acest aspect și au hotărât să îl condamne la 9 luni de închisoare, dar cu amânarea executării. Astfel, cazierul lui Popescu rămânea curat și își putea păstra locul de muncă.

Sentința a fost contestată de procurori în fața Curții de Apel. Ei au argumentat că valoarea alcoolemiei în aer de 0,81‰ corespunde unei concentrații de alcool în sânge de aproximativ 1,7-1,8‰, nivel la care reflexele șoferului sunt afectate. În plus, polițistul a fost oprit din cauza faptului că nu avea luminile de întâlnire pornite, ceea ce a creat un pericol suplimentar. Din acest motiv, ei au susținut că Popescu ar trebui să primească o pedeapsă cu suspendare, dar și să i se suspende dreptul de a conduce. Opinia procurorilor a fost susținută de judecători, care au considerat că sentința dată de instanța inferioară a fost prea blândă în raport cu gravitatea faptei. Aceștia au observat că Popescu nu avea nicio scuză pentru că s-a urcat la volan după ce a consumat alcool și că legea nu permite refuzul recoltării de probe biologice în nicio circumstanță. Judecătorii au subliniat că comportamentul său a demonstrat lipsa capacității de autocontrol în situații care depășesc viața de zi cu zi, creând un pericol major pentru ceilalți participanți la trafic. Astfel, faptul că Popescu era o persoană cu un comportament normal în societate în afara acestui incident nu a diminuat gravitatea faptei sale.

Curtea de Apel a hotărât să îl condamne la o pedeapsă de 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. De asemenea, i s-a interzis lui Gabi Popescu să mai conducă timp de patru ani. Sentința este definitivă. Polițista care a fost prinsă furând haine si pantofi dintr-un mall din Iași ș-a dat demisia după ce cazul a fost făcut public de presă.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.