Oamenii sunt exasperați de mirosul de la groapa de gunoi din Craiova! Povestea se repetă de câțiva ani buni, în fiecare vară. Comisarii Gărzii de Mediu au mers în control și l-au amendat pe administratorul depozitului, însă oamenii sunt obligați, în continuare să suporte mirosul.
Craiovenii sunt exasperați de mirosul de la groapa de gunoi!
Din momentul în care canicula pune stăpânire pe oraşul Craiova, un miros de nesuportat începe să vină de la groapa de gunoi a orașului. Oamenii se plâng că nu pot deschide ferestrele să aerisească nici măcar noaptea. Problema este veche de câțiva ani, iar operatorul gropii de gunoi nu au luat nicio măsură pentru a rezolva problema.
Acum, când temperaturile se apropie de 40 de grade în Craiova, un miros sufocant s-a întins peste oraş. Locuitorii din capitala Olteniei se plâng de faptul că acest lucru se întâmplă în fiecare vară deoarece depozitul de gunoi la care se aduc deşeurile din tot judeţul e la ieşirea din oraş, la doar 5 kilometri de centrul orașului.
„Nu avem cum aerisi. Din munţii de gunoi împinşi si răscoliţi cu buldozerele se emană un miros greu de suportat purtat de vânt la kilometri distanţă. Au transformat canalele în gropi de gunoi, iar după inundaţii plătesc preţul“, a spus o localnică.
Cei mai afectaţi de mirosul greu sunt locuitorii din cartierele Mofleni, Catargiu, 1 Mai-Ciupercă, Brestei şi Nicolae Titulescu.
„Este cumplit! Nu poţi spune în cuvinte cum miroase. Vrei dimineaţa să aeriseşti, nu poţi de miros. Vrei seara să stai la aer curat, nu poţi. Pute! Copilul meu îmi spune: închide uşa că vomit din cauza mirosului“, susţine Marilena Pârvan, localnică din cartierul Catargiu.
Amendat cu 200 de mii de lei
Nu există an în care firma care administrează depozitul ecologic de aici de la Mofleni să nu fie amendată de Garda de Mediu. De cele mai multe ori, amenda maximă prevăzută de lege pentru nereguli la fel de grave. Niciodată, însă, nu am reușit să intrăm înăuntru.”
Comisarii Gărzii de Mediu au fost în control și au amendat administratorul gropii de gunoi cu 200 de mii de lei.
„Nu se respectă, în primul rând, acoperirea cu un strat de pământ a ceea ce înseamnă suprafaţă care nu se mai exploatează. Ei practic trebuie să lucreze pe o suprafaţă zilnică care trebuie să fie până la 2.500 de metri pătraţi. La ei era de 1 hectar”, a declarat Gheorghe Călinoiu, comisar Şef GDM Dolj.
Administratorul depozitului de gunoi de la Mofleni mută gunoiul în putrefacţie dintr-o celulă în alta. Acest lucru se întâmplă după deschiderea celei de-a şaptea celule în care se depune gunoiul menajer, fracţia umedă, adus din tot judeţul. Deşeurile în descompunere sunt purtate pe zeci de metri sub arşiţa soarelui dintr-o celulă în alta, împinse cu buldozerul sau în cupa tractorului. Mirosul pestilenţial degajat acoperă împrejurimile, ajungând până spre centrul oraşului, iar oamenii sunt exasperați de mirosul de la groapa de gunoi.