Ochelarii angajaților ar putea fi decontați de angajatori. FACIAS a trimis solicitarea premierului Nicolae Ciucă

Veşti noi pentru o parte din români. Angajatorii ar putea deconta ochelarii angajaţilor, în urma unei propuneri făcută de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Asociaţia a solicitat prim-ministrului României, Nicolae Ionel Ciuca, să rezolve o situaţie în care se regăsesc foarte mulţi români, la locul de muncă.

Ochelarii angajaţilor, decontaţi de angajatori

FACIAS a transmis Guvernului României o scrisoare deschisă prin care se solicita modificarea legislaţiei în aşa maniera încât angajatorii să fie obligaţi să deconteze ochelarii angajaţilor. Aici discutăm despre românii care au ochelari de vedere şi utilizează zilnic un calculator cu monitor, atribuţie care se regăseşte în fişa postului.

Aşadar, cetățenilor li s-ar putea rezolva această problemă dacă premierul României, Nicolae Ciuca, aproba solicitarea Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului.

La nivel mondial, exista cel puţin 2,2 miliarde de persoane care au o deficienţă de vedere, dintre care 1 miliard au o problemă oftalmologică care ar fi putut fi prevenită dacă ar fi beneficiat de îngrijiri medicale de specialitate. În România sunt peste 3,3 milioane de oameni care au probleme cu vederea.

În aceeaşi ordine de idei, FACIAS solicita modificarea de urgență a HG nr. 1028/2006, în sensul precizat de articolul 9 din Directiva 90/270/CEE a Consiliului din 29 mai 1990, care prevede obligația de a furniza lucrătorilor în cauză un aparat de corecție special și care îi revine angajatorului.

Important de menţionat este faptul că solicitarea vine în urma unei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a emis o decizie prealabilă în această situaţie, în cazul unui petent din România.

„Obligația poate fi îndeplinită fie prin furnizarea directă a aparatului respectiv de către angajator, fie prin rambursarea cheltuielilor necesare efectuate de lucrător, însă nu prin plata unui spor general la salariu lucrătorului. Mai mult decât atât, recent, Curtea de Justiție a UE a hotărât, susținând cauza unui petent român, angajat al Inspectoratului General pentru Imigrări din Cluj și a emis o decizie prealabilă prin care acestuia ar trebui să îi fie decontate, de către angajator, lentilele corectoare recomandate de medic, dacă în urma unei examinări de specialitate se dovedește că acesta și-a pierdut din acuitatea vizuală pe fondul condițiilor de muncă”, a transmis FACIAS într-un comunicat de presă.

Reamintim că mai mulți angajați din România beneficiază și de abonament gratuit la sală cu ajutorul angajatorilor.

Statul român pierde bani

Guvernul României se afla în situaţia în care pierde anual milioane de euro din cauza faptului că nu implementează la timp directivele europene. În anul 2022, FACIAS a menţionat, tot prin intermediul unei scrisori oficiale, dar şi printr-o plângere prealabilă adresată Executivului, faptul că statul român pierde sume importante de bani în fiecare ani sub formă de amenzi primite de la Comisia Europeană. Cabinetul a confirmat că directivele nu sunt implementate la timp, însă în momentul de faţă nu s-a găsit o soluţie strategică.

„Guvernul admite faptul că există o problemă la acest capitol şi că este necesară ‘întărirea capacităţii administrative a autorităţilor abilitate să realizeze transpunerea şi aplicare actelor legislative ale UE’. Cu toate acestea, reprezentantul Guvernului spune că Executivul nu poate impune o procedură unitară de lucru, aşa cum solicitase FACIAS, pentru că nu s-ar respecta principiul separării puterilor în stat”, arată FACIAS într-un comunicat de presă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite