O ocluzie intestinală exact ca în imagini este un simptom clinic caracterizat prin oprirea sau afectarea trecerii conținutului prin intestin. Obstrucția intestinală a fost descrisă de Hipocrate și Galen. Potrivit oamenilor de știință antici, aceasta era „cauzată de mâncatul și băutul abundent și excesiv, de răcirea stomacului și de împingerile abdominale”.
Conform Clasificării Internaționale a Bolilor, a 10-a revizuire, invaginația este mai des o complicație a altor unități nosologice independente. Manifestările clinice ale ileusului includ dureri de crampe, vărsături, balonare, sete, gură uscată, scaun întârziat și gaze. Obstrucția intestinală poate duce la deshidratare, dezechilibru electrolitic, moartea țesutului intestinal, abces abdominal, insuficiență renală, perforație intestinală, aspirație pulmonară, sepsis, o infecție a sângelui potențial fatală.
Ocluzie intestinală – imagini. De ce afecțiunea este considerată una dintre cele mai periculoase?
Ocluzia intestinală este considerată a fi una dintre cele mai periculoase boli abdominale din prezent. Prezentarea clinică este împărțită în ileus acut, ileus cronic și ileus recurent. Boala poate fi, de asemenea, congenitală sau dobândită.
În forma spastică a obstrucției dinamice există o contracție spastică a unei mici secțiuni a intestinului, în timp ce în forma paralitică există o paralizie a mușchilor intestinali pe o suprafață mare. Simptomele acestor forme de obstrucție sunt variate, distensie abdominală, scăderea tensiunii arteriale, tahicardie, absența peristaltismului sau iritație peritoneală. În multe cazuri există vărsături și, din cauza pierderii unor cantități mari de lichid, organismul pacientului se deshidratează.
În forma mecanică a ileusului, simptomele sunt similare cu cele ale ileusului dinamic, dar mai severe. Simptomul principal este durerea intensă în abdomen, la locul blocării intestinului, care este de natură cramponată. Dacă apare obstrucția intestinală, durerea poate fi atât de puternică încât pacientul poate intra în șoc.
Spre deosebire de constipație, în cazul invaginației acute, în ciuda aceleiași lipse de scaun, apar durerea și intoxicația, iar starea persoanei se înrăutățește rapid. Cauzele obstrucției sunt variate și necesită consultanță medicală urgentă pentru a determina tratamentul.
Simptomele obstrucției mecanice. Cum să identifici boala în timp util?
Vărsăturile persistente sunt, de asemenea, un simptom al obstrucției mecanice. Este destul de frecvent ca pacienții cu invaginație să aibă gaze și retenție de scaun. În cazul în care obstrucția este scăzută, toate impulsurile de a defeca sunt nereușite, iar administrarea de laxative agravează și mai mult starea.
Ocluzia intestinală înaltă poate fi tratată printr-o clismă pentru a curăța intestinul inferior, iar cantități mari de gaze și fecale vor fi expulzate. Dar starea generală a pacientului nu se îmbunătățește. Se va efectua o radiografie a abdomenului pentru a confirma diagnosticul. Imagistica prin rezonanță magnetică se efectuează pentru obstrucția intestinală la copii.
Ocluzia intestinală poate fi tratată doar prin intervenție chirurgicală. Dacă pacientul nu are simptome de peritonită vărsată, primul tratament pentru obstrucția intestinală este administrarea unei clisme de purjare. Atunci când gazele și fecalele au dispărut, balonarea și durerea dispare, pacientul poate fi operat. Operația include, de asemenea, soluții intravenoase de glucoză și transfuzii de sânge.
Operația pentru ocluzie intestinală exact ca în imagini efectuează sub anestezie generală. În timpul perioadei postoperatorii, în prima zi, pacientul trebuie să fie aspirat pentru conținutul intestinal și gastric. Ulterior, se efectuează măsuri care contribuie la restabilirea motilității intestinale.