He Jiankui, omul de știință chinez care a fost condamnat la nivel internațional în 2018 pentru că a creat copii modificați genetic, vine cu o nouă propunere de cercetare în această vară. Noua sa propunere vizează modificarea embrionilor umani și abordează provocările îmbătrânirii populației.
Noua propunere a omului de știință care a creat copii modificați genetic
Jiankui a fost condamnat de autorități la 3 ani de închisoare în 2019 pentru „practici medicale ilegale”. El a fost eliberat între timp, iar anul trecut a anunțat că a deschis un laborator de cercetare la Beijing. Recent, el a postat pe rețelele de socializare o propunere de cercetare în care descrie noul să plan care presupune modificarea genetică a embrionilor de șoareci și a ovulelor fertilizate de la om. Prin această cercetare el dorește să afle dacă o anumită mutație ar putea proteja oamenii de boala Alzheimer.
În special, experimentul propus ar implica ovule fertilizate anormale care nu sunt adecvate pentru implantare. Într-un document de o pagină, omul de știință a propus metode care implică editarea genetică a embrionilor de șoarece și a ovulelor sau zigoților umani fertilizați. El plănuiește să testeze dacă o mutație ar puteaa să „confere protecție împotriva bolii Alzheimer”.
Se pare că acest lucru va ajuta la problema îmbătrânirii populației.
„Populația care îmbătrânește este de o importanță majoră atât ca problemă socioeconomică, cât și ca o presiune asupra sistemului medical… În prezent, nu există niciun medicament eficient pentru boala Alzheimer”, a scris omul de știință în propunerea sa.
Cu toate acestea, spre deosebire de experimentele anterioare care l-au băgat în închisoare, de această dată el a declarat că „permisele guvernamentale și aprobarea etică” ar fi necesare înainte de orice experiment, subliniind că niciun embrion uman nu va fi implantat pentru sarcină.
Experții din breaslă îl condamnă din motive etice
Deși rămâne incert dacă Jiankui va obține aprobare pentru o astfel de cercetare în China, experții susțin că propunerea actuală nu are validitate științifică.
După ce au aflat de cercetările sale anterioare, autoritățile chineze au înăsprit reglementările și standardele etice care guvernează editarea genelor umane. Autoritățile i-au interzis să se mai angajeze în tehnici de reproducere asistată, iar acum are voie să facă cercetări folosindu-se doar de resursele genetice umane.
Oamenii de știință și experții în etică medicală și-au exprimat îngrijorarea și confuzia cu privire la noua sa propunere, care implică editarea genelor embrionilor. Unii consideră că propunerea este mai mult o cascadorie publicitară decât o agendă de cercetare fundamentată. Criticii pun la îndoială implicațiile etice ale modificării genetice asupra embrionilor în abordarea unei boli atât de complexe precum este Alzheimer, căreia nu i-a fost stabilită încă o cauză genetică clară. Experții susțin că propunerea ridică preocupări etice, științifice și de siguranță.
Propunerea a atras critici din partea experților care au făcut paralele cu munca anterioară a lui Jiankui, criticată pe scară largă pentru problemele de natură etică și de siguranță pe care le ridică, deoarece avea potențialul de a modifica ADN-ul uman de-a lungul generațiilor următoare.
În luna martie a acestui an, peste 200 de cercetători chinezi au lansat o declarație în care condamnă „atitudinea și refuzul lui de a reflecta asupra acțiunilor sale criminale de încălcare a eticii și a reglementărilor privind editarea genelor”. Totodată, aceștia au cerut autorităților care se ocupă de reglementarea unor astfel de probleme, să facă o nouă investigație asupra presupusei „încălcări a integrității științifice, a normelor etice, a legilor și reglementărilor”, în cazul omului de știință.
„Granițele etice nu trebuie depășite”, au menționat cercetătorii chinezi, la adresa omului de știință care a creat copii modificați genetic.