joi, 23 mai, 2024

ONU, UE și NATO au rămas doar de decor! Marile puteri nu mai bagă în seamă aceste organizații

Ultimele două conflicte apărute la nivel mondial, între Rusia și Ucraina și între Israel și palestinieni au demonstrat că ONU, UE și NATO au rămas doar de decor. Nimeni nu mai bagă în seamă aceste organizații și nimeni nu se mai sinchisește de așa-zisele avertismente sau sancțiuni dictate de ONU și UE.

ONU, UE și NATO au rămas doar de decor!

A trecut mai bine de un an și jumătate de la războiul declanșat de Rusia în Ucraina și aproape o lună de la începerea conflictului din Orientul Mijlociu, între Israel și palestinienii din Fâșia Gaza.

În tot acest timp ONU și UE și-au demonstrat din plin ineficiența deoarece nu au reușit să stopeze cu promptitudine aceste conflicte apărute între state importante ale lumii și între coaliții de state. Asta nu face decât să separe și mai mult țările lumii. Împărțirea are, până la urmă, la bază o caracteristică religioasă, care nu are nicio legătură cu regulile democrației.

ONU pare paralizată prin însăși forma de organizare. Este o utopie să crezi că ONU, care în vârf Consiliul de Securitate, poate lua vreo decizie importantă. De ce? Pentru că toate deciziile, așa este prevăzut în statut, trebuie luate  în unanimitate. Care unanimitate? Așa ceva nu a existat și nici nu va exista vreodată. Așadar, ONU nu poate lua decizii importante. Nici măcar deciziile minore, decise prin niște rezoluții ale Adunările Generale, nu mai sunt băgate în seamă. Cel mai bun exemplu este ce s-a întâmplat la finele săptămânii trecute, când a fost dată acea rezoluție care condamnă războiul dintre Israel și palestinienii din Fâșia Gaza. Ați văzut să se sinchisească Israel de ce s-a decis în cadrul Adunării Generale? Din contră! Israel, susținut de SUA, a atacat și mai puternic Fâșia Gaza.

În aceste condiții, este de așteptat ca această organizație să devină falimentară, mai ales că SUA s-a cam săturat să fie singura care pompează bani serioși în ONU. Și de ce ar vrea SUA să susțină ONU? Ca să vină o țară de mâna a treia și să voteze împotriva ei sau a unui acolit?! Normal, că nu!

În ceea ce privește UE s-a văzut clar că nu poate face mai nimic atunci când vine vorba despre o super putere. Câte penalizări nu a dat UE Rusiei? Ați văzut că i-ar păsa lui Putin? Nu, UE este pentru ăștia mici și slabi, gen România, Bulgaria și alte câteva state din fostul bloc comunist. Dar nici măcar aceștia nu par a se mai teme foarte tare de UE. Vezi exemplul Ungariei și, mai nou, Polonia și Slovacia.

Uniunea Europeană s-a mărit excesiv în ultimii ani, iar asta a făcut ca interesele să devină foarte ușor divergente. Sunt multe blocaje organizatorice care nu fac altceva decât să ducă la ruperea organizației.

NATO? Care NATO?

Probleme mari sunt și în ceea ce privește NATO. Și, la fel ca în cazul celorlalte două organizații, totul pleacă de la modul cum a fost gândit și de la regulile impuse. Nu ai cum să mai vorbești despre consens în cadrul NATO în condițiile în care a doua putere militară pare din ce în ce mai departe de deciziile luate de organizație. Este vorba despre Turcia, care și-a manifestat clar apartenența la cauza musulmană. Și nici nu ai avea cum tu, NATO, să vii să-i spui lui Erdogan că trebuie să susțină Israel împotriva fraților musulmani palestinieni!

Nici în cadrul NATO nu mai pot fi luate decizii importante tot din cauza acelei reguli a consensului. E clar că Turcia se va împotriva la orice decizie care ar viza vreo țară musulmană. Și dacă, prin reducere la absurd, s-ar decide excluderea Turciei, acest lucru nu ar fi posibil din cauza dreptului de veto.

Așadar, ONU, UE și NATO au rămas doar de decor, niște uriași cu picioare de gumă, care nu își mai justifică rolul în realitățile actuale.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.