Părintele Teologos, monah care trăiește de mai bine de 30 de ani pe Muntele Athos, a vorbit în cadrul unui podcast despre postul Paștelui. Acesta a răspuns la întrebarea dacă este bine să consumăm sau nu fructe de mare în post. Mai mult, părintele Teologos a precizat ce recomandă Biserica să mâncăm și de la ce să ne abținem în postul Paștelui.
Consumăm sau nu fructe de mare în post?
Părintele Teologos, de la Muntele Athos, a vorbit în cadrul unui podcast despre postul Paștelui. Preotul a precizat că sfântul apostol Iacob spunea că în post trebuie să ne ferim „de sugrumat și de sânge“. Adică nu trebuie să mâncăm mâncăruri cu sânge.
„Una dintre durerile pe care biserica ne spune să o avem este postul. Postul este o abținere de la plăcerile trupești… Desigur că biserica vorbește, în primul rând, despre mâncare. Dar postul nu se limitează doar la mâncare, ci se referă la toate plăcerile… În cazul postului de mâncare, a fost pe vremea sfinților apostoli un sinod apostolic, prezidat de sfântul apostol Iacob – primul arhiepiscop al Ierusalimului. Sfântul apostol Iacob spune să ne ferim de sugrumat și de sânge. Adică, noi ar trebui să mâncăm mâncăruri fără sânge. În post, acestea sunt vegetalele, evident, și produsele de origine animală care nu au sânge. În speță, mierea (n.r. – produsele apicole) și fructele de mare. Aici este problema, în România, cu fructele de mare“, a menționat părintele Teologos.
Părintele Teologos, de la Muntele Athos: „În Grecia, se știe că fructele de mare și melcii și moluștele sunt de post
Marele preot de la Muntele Athos este de părere că problema fructelor de mare există doar în România, în Grecia fiind permis consumul acestora în post.
„Să explicăm de unde a pornit treaba asta. În România, deschiderea la mare este foarte mică. Nu este esențială, cum este în Grecia. Ei, și dacă în România preoții mergeau la o babă din Munții Apuseni, care e mai sfântă decât noi, să-i spună: Babo, să nu mănânci caracatiță, se închină femeia. Atunci, preotul îi zice: mănâncă tu numai legume și animale – nu. În Grecia, se știe că fructele de mare și melcii și moluștele sunt de post pentru că, după cum spuneam, nu au sânge”, a spus Părintele Teologos pentru podcastul ”Altceva cu Adrian Artene”.
Consumul de cefalopode și crustacee în posturi îl reglementează o tradiție legată de osteneala privegherilor lungi, istovitoare. Cine a mers în Sfântul Munte a observat că în posturi se face dezlegare la icre sau „fructe de mare” doar sâmbăta ori duminica și în sărbători, însă numai după privegheri de toată noaptea și după ce, în prealabil, de luni până vineri inclusiv, monahii nu s-au hrănit decât cu fructe și legume, uscate sau cel mult fierte, fără untdelemn.
Și părintele Teologos, de la Muntele Athos, care a vorbit despre postul Paștelui, ne-a lămurit dacă este permis să consumăm sau nu fructe de mare în post.