Pentru a oferi un nou gust bucatelor, gospodinele pregătesc pastă de ardei iute turcească. În Turcia, pasta de ardei, alături de pasta de tomate, este foarte des folosită în bucătărie. Aceasta poate fi dulce, dacă este pregătită cu ardei roșu, sau picantă, dacă este folosit ardei iute.
Pasta de ardei se adaugă la fripturi, diverse tocănițe, supe, carne tocată. Aceasta se poate folosi la prepararea sosurilor pentru mâncăruri din carne și pește. Aste foarte delicioasă adăugată la sosul de iaurt cu mentă sau coriandru tocat, la marinarea cărnii și a pieptului de pui. Pentru o marinată pentru carne, uneori este suficient să diluați puțină pastă de piper cu ulei de măsline, să adăugați ierburi picante uscate sau proaspete și să frecați acest amestec pe carne. De asemenea, ar trebui să vă asigurați că bucățile de carne se lasă la marinat timp de 6-24 de ore și apoi se pune la cuptor sau sub grătar.
Pastă de ardei iute turcească. Sosul perfect pentru a pune carnea la marinat
Dacă vă gândiți să marinați puiul, cred că este o idee bună să puneți această pastă într-o combinație cu iaurt, adăugând și puțin coriandru măcinat pentru a condimenta. De asemenea, puteți face un sos pentru măsline cu această pastă.
Pentru asta amestecați 1 lingură de pastă cu câteva linguri de ulei de măsline, una-două linguri de suc de lămâie, 1-2 lingurițe de ierburi provensale, bateți totul cu o furculiță și turnați măslinele, aproximativ în cantitate de un borcan mic. Aceste măsline sunt minunate pentru a fi servite cu o pâine proaspătă la micul dejun, cu omletă sau pur și simplu ca aperitiv. Adăugarea acestei paste va face ca felul de mâncare să fie și mai gustos și mai deosebit.
Există două moduri de a face pasta. Aceasta se poate fierbe pe aragaz, amestecând constant, și „uscată” la soare timp de o săptămână, amestecând consistența de ardei în fiecare zi pentru a lăsa excesul de umiditate să se evapore.
Ingredientele necesare pentru pregătirea deliciului. Cât timp se ține deliciul turcesc pe foc?
Pentru a pregăti pasta vei avea nevoie de ardei gras roșu în cantitate de 3 kg, ardei iute aproximativ 5 bucăți, sare în cantitate de 2 linguri sau după gust și 60 ml de ulei de măsline. Gătitul începe desigur prin a spăla ardeii. După care se îndepărtează tulpinile și semințele, se taie în 4 bucăți și se pun într-o cratiță mare. O singură oală nu va fi suficientă pentru atâția ardei.
Ardeii se împart în două vase, se toarnă câte un pahar de apă în fiecare, se pun pe foc și se fierb până când ardeii sunt moi. Se scurge apa și se strecoară ardeii. Treceți ardeii prin mașina de tocat carne. Se toarnă ardeii tocați într-o cratiță, se pune la foc mediu și se gătește continuu, amestecând pentru ca ardeii să nu se lipească de fundul cratiței.
Gătiți până când cea mai mare parte a lichidului s-a evaporat, apoi reduceți focul la mediu-jos și gătiți în continuare, amestecând constant. Pe măsură ce conținutul începe să se transforme într-o pastă și există foarte puțin lichid, reduceți focul. În acest moment turnați sarea, amestecați până când s-a dizolvat complet. Gătiți pasta până când se evaporă tot lichidul. La sfârșitul gătitului, turnați ulei de măsline, gătiți timp de 10-15 minute și opriți focul. Astfel, pasta este gata.