Pensiile românilor au fost majorate la începutul anului 2023, potrivit unei Ordonanțe de Urgență. Pensia minimă în România, în 2023, este de 1.125 de lei. Potrivit OUG, punctul de pensie a ajuns de la 1.586 de lei până la 1.785 de lei, încă de la 1 ianuarie 2023. De la începutul anului viitor, valoarea va crește cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.
Pensia minimă în România, în 2023
Pensia minimă garantată de stat în România în 2023 este de 1.125 de lei, fiind prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor din sistemul public de pensii, potrivit OUG 168/2022.
Indemnizația socială pentru pensionari se determină de către Casele Teritoriale de Pensii în baza diferenței dintre cuantumul indemnizației sociale stabilit prin lege și nivelul cuantumului pensiei cuvenit ori care se află în plată stabilită, potrivit Legii nr. 263/2010, privind sistemul de pensii publice.
Pensia minimă se acordă persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- persoana să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie;
- persoana să aibă domiciliul în România;
- nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub 1000 lei.
Potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), aproximativ 1,1 milioane de pensionari sunt beneficiari ai indemnizației sociale, adică primesc pensia minimă de 1.125 de lei.
Majoritatea acestor pensionari nu au avut un stagiu complet de cotizare, ceea ce înseamnă că ar primi o pensie chiar mai mică dacă ar fi luate în calcul doar contribuțiile plătite la stat atunci când lucrau, așa că statul întregește pensia lor din contribuție până la 1.100 lei. Totodată, printre cei care primesc indemnizația socială minimă se regăsesc și cei care au lucrat toată viața pe salariul minim.
Despre majorarea pensiilor, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, spune că sunt două variante de lucru, dacă noua lege a pensiilor va intra în vigoare, vom aplica legea nouă sau în cazul în care nu va fi în vigoare înainte de 1 ianuarie, se va aplica mecanismul de indexare pe care îl avem acum.
„Pensia minimă va crește de la 1 ianuarie 2024. Unul dintre obiectivele noii legi a pensiilor este de a aduce echitate și justiție socială pentru pensionarii români si de a creste veniturile și a celor cu pensii mici”, a precizat Simona Bucura-Oprescu.
Ce îți poți lua cu pensia minimă
Din pensia minimă, românii își pot cumpăra mai multe alimente de bază precum: ouă, lactate, carne, ulei, legume, zahăr, făină, pâine, cartofi. Prețurile alimentelor de bază sunt variabile în funcție de marcă și de magazinul de unde sunt cumpărate.
Astfel, prețul unei pâini albe se situează între 4 și 12 lei, prețul laptelui, la litru, se situează între 5 și 10 lei, prețul unei sticle de ulei de floarea soarelui se situează între 7 și 15 lei, prețul unui kilogram de zahăr se situează între 11 și 14 lei, prețul unui kilogram de făină se situează între 4 și 6 lei, iar prețul unui kilogram de cartofi se situează între 3 și 5 lei pe kilogram.
Pensia minimă în România, în 2023, este de 1.125 de lei, iar guvernanții susțin că aceasta va fi majorată la începutul anului viitor.