luni, 4 decembrie, 2023

Pensiile cresc cu 16% în România! De când vor primi mai mulți bani pensionarii

Vești bune pentru pensionari! Pensiile cresc pensiile cu 16% începând cu data de 1 ianuarie 2024, după ce acestea au fost majorate din data de 1 ianuarie 2023. Conform legii, în fiecare an, valoarea punctului de pensie se majorează cu 100% din rata inflației

Pensiile cresc cu 16% în România!

Punctul de pensie ar urma să ajungă la 2.081 de lei din anul 2024. Potrivit legii, în fiecare an, valoarea punctului de pensie se majorează cu 100% din rata inflației, la care se adaugă încă 50% din creșterea reală a câștigului salariului mediu brut realizat pe anul trecut.

În momentul de față, în coaliția de guvernare, se află încă o propunere, fiind vorba de creșterea pensiilor etapizat, o mărire fiind propusă pentru data de 1 septembrie 2023, iar cea de-a doua fiind propusă pentru data de 1 ianuarie.

Sunt negocieri Comisia Europeană, care ne cere să reducem cheltuielile și surse guvernamentale spun că sunt îngrijorări reale că anul viitor deficitul va fi chiar mai mare decât anul acesta. Prin urmare, se caută bani pentru majorarea pensiilor și de asemenea, un alt jalon important este legea pensiilor din sistemul unitar.

Asta în condițiile în care Guvernul s-a angajat să elimine inechitățile din sistem și, dar și să respecte cerința Comisiei Europeană ca pensiile să nu depășească 9,4% din produsul intern brut.

Mai mult, Guvernul trebuie să vină la timp cu legea pensiilor, cel mai probabil până la finalul acestui an. Sunt de asemenea discuții și cu privire la lege a salarizării bugetare.

România și-a asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență ca sporurile să fie de maxim 20% iar în momentul de față sunt în România bugetari care au sporuri de peste 80% din salariul de bază, şi aici trebuie să fie făcute corecții. Toate aceste discuții trebuie să se poarte în interiorul Guvernului, în coaliția de guvernare și foarte important să primească aprobarea Comisiei Europene.

Se vor impune taxe mai mari

Pentru acoperi gaura din buget, Guvernul ia în calcul mai multe variante, care presupun mărirea accizelor la băuturile alcoolice, la tutun, dar și la carburanți, majorarea TVA-ului și eliminarea scutirilor plăților CASS.

Ministrul Muncii, Marcel Boloș, a precizat că toate cheltuielile pe care statul le-a făcut în prima jumătate a anului 2023 sunt cu 40 de miliarde de lei mai mari decât sumele care s-au strâns la bugetul statului, așa că, o decizie trebuie luată cât mai rapid.

Prima măsură ar urma să afecteze aproximativ 900.000 de români, vizându-i pe cei care sunt scutiți de plata contribuției la asigurările de sănătate, fiind vorba de 10% din salariul brut, dar și pe cei din construcții și pe cei din industria agroalimentară.

„Nu mai putem bălti în aceste facilități fiscale, dar și în zona acestor impozite indirecte, mai ales pe consum, pentru ca mai apoi să avem problemele de fond, pe marile servicii publice. E nedrept, din această perspectivă, ca alții în locul tău să plătească această contribuție la asigurările sociale de sănătate, e un minim de decență în a asigura un sistem contributiv la asigurările de sănătate”, a spus Marcel Boloș.

În ceea ce privește accizele, se dorește ca valoarea acestora să fie aceeași ca valoarea celor din mediul european, lucru ce va duce la scumpiri în rândul carburanților, al băuturilor alcoolice, dar și al produselor cu tutun. De asemene, se ia în calcul mărirea TVA-ului la 9% pentru mâncare și pentru produsele farmaceutice și TVA-ul de 19& pentru celelalte.

În mod normal, pensiile cresc cu 16% în România, de la 1 ianuarie 2024.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite