Eurostat arată că, deși cheltuielile totale cu pensiile în UE au crescut în 2021 față de anul precedent, ponderea a scăzut ulterior de la un an la altul.
România, statul cu procent din PIB sub media UE alocat pensiilor
Ponderea în PIB a cheltuielilor cu pensiile variază anual de la o țară la alta în rândul statelor membre, de la 16,4% din PIB în Grecia, până la 4,5% din PIB în Irlanda. Cu toate că în anul 2021 România aloca un procent de 8,8% către pensii, acum se află sub media UE.
Conform Eurostat, cheltuielile totale cu pensiile în UE au crescut cu 2,8% în 2021 față de anul precedent, ponderea cheltuielilor au scăzut ulterior de la un an la altul, scăzând cu 0,7 puncte procentuale.
La finalul anului trecut, Comisia Europeană a aprobat modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) în care, printre modificări, s-a cerut eliminarea pragului de 9,4% din PIB pentru pensii. Forma sa modificată cuprinde și capitolul REPowerEU.
Alocarea prin PNRR este în prezent în valoare de 28,5 miliarde de euro, din care 14,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și 13,6 miliarde de euro sub formă de granturi. Conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, această sumă acoperă 66 de reforme și 111 de investiții.
În anul 2021, puțin peste un sfert din populația UE beneficia de măcar o pensie (27,2%). Cea mai mare categorie din UE o reprezintă pensiile pentru limita de vârstă, fiind responsabile pentru 79,9% din totalul cheltuielilor cu pensiile și 80,3% din beneficiari.
A doua cea mai mare categorie o reprezintă pensiile pentru urmași, responsabile pentru 12% din totalul cheltuielilor cu pensiile și 21,3 din beneficiari.
Pensiile de invalidate reprezintă 7,9% din cheltuieli și 12,2% din beneficiari.
Dintre statele membre, în Cipru doar 19% din populație beneficiază de cel puțin o pensie, pe când, la polul opus, Slovacia este țara cu procentul cel mai mare de beneficiari de pensii (33,2%).
Noul sistem informat integrat de CNPP
Casa Națională de Pensii Publice a construit în mai 2024 un nou sistem de informare ce vine în ajutorul beneficiarilor. Aplicația e-Talon emite, automat, în regim electronic, talonul de pensie pentru fiecare pensionar, având aceeași valoare juridică cu talonul de pensie în format fizic.
Platforma pune la dispoziție informații privind stagiul de cotizare, talonul de pensie sau decizia de pensionare. Beneficiarii pot de asemenea să depună, prin intermediul ei, documente spre soluționare cum ar fi: cereri privind acordarea unui bilet de tratament, cereri privind acordarea unui ajutor în caz de deces, dar și dosarul de pensie în format electronic.
Această platformă reprezintă o soluție integrată privind managementul documentelor, fiind o soluție mai facilă față de formatul fizic.
De asemenea, pune la dispoziție un simulator privind calculul pensiei pentru a asigura o anumită predictibilitate privind statului de pensionar prin calculul estimativ al propriei pensii.
Programul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, fiind parte din componenta C8- Reforma fiscală și Reforma pensiilor/ jalonul 240. PNRR are în vedere buna stare a beneficiarilor de pensii din România prin aceste proiecte, dar și majorarea, prin proiecte, a procentajului din PIB alocat pensiilor care momentan se află sub media UE.