sâmbătă, 12 octombrie, 2024

Peste 8 milioane de români vor avea mai mulți bani în conturi! Unele sume depășesc 50.000 de lei

Peste 8 milioane de români vor avea mai mulți bani în conturi. Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă, care prevede majorarea progresivă anuală cu 1% a cotei de contribuție la Pilonul II de pensii.

Peste 8 milioane de români vor avea mai mulți bani în conturi

Senatul a adoptat tacit majorarea anuală a contribuției la Pilonul II de pensii. Propunerea, care nu a fost dezbătută și votată în termenul legal, urmează acum să fie analizată de Camera Deputaților, forul decizional.

Potrivit inițiativei legislative, cota de contribuție la Pilonul II de pensii va crește cu 1% în fiecare an, începând cu data de 1 ianuarie, până se va atinge un procentaj de 10% din venitul brut al angajaților. Acest mecanism ar fi pus în aplicare de la data publicării legii în Monitorul Oficial.

„Începând cu data publicării prezentei legi in Monitorul Oficial al României, cota de contribuție la fondul de pensii se majorează anual cu 1%, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, până la atingerea unui procentaj de 10%”, se arată în nota de adoptare.

În expunerea de motive, se susține că această creștere a contribuției este necesară pentru a asigura o tranziție treptată și sustenabilă spre un sistem de pensii în care Pilonul II să joace un rol important în asigurarea unui trai decent pentru pensionari. În plus, ei subliniază că măsura ar reduce presiunea asupra bugetului de stat pe termen lung, în contextul îmbătrânirii populației.

„Sistemul de pensii din Pilonul II ar trebui privit ca o investiție care crește cheltuielile publice pe termen scurt, dar va deveni mai ieftină pe termen lung”, se arată în documentul care însoțește propunerea legislativă.

Câţi bani are fiecare român în cont şi cum pot fi scoşi cu cardul

Potrivit legislației în vigoare, fondurile de pensii private din Pilonul II fac plăți către participanți și beneficiari exclusiv în următoarele trei situații:

  • Când participantul obține decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public;
  • Când participantul obține decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public (indiferent de gradul de invaliditate);
  • În cazul nefericit al decesului participantului, situație în care activul acumulat de participant în contul personal din Pilonul II este plătit către moștenitorii săi legali sau testamentari.

Încetarea calității de participant nu înseamnă altceva decât încasarea banilor din Pilonul II şi ieşirea din sistem. Nu există situații în care participanții nu încasează banii din fondurile de pensii în condițiile legale descrise mai sus, la fel cum nu pot fi speculate alte situaţii decât cele prevăzute de lege pentru obţinerea banilor din Pilonul II de pensii private.

De la lansare și până la finele lunii februarie 2024 (cele mai recente date publice disponibile), fondurile de pensii private din Pilonul II au făcut plăți totale în valoare de peste 2,2 miliarde de lei către 161.000 de participanți și beneficiari.

Fondurile strânse la Pilonul II de pensii private obligatorii au atins un nou nivel record, de 135 miliarde de lei, cu un randament anual mediu de 7,8%, potrivit datelor APAPR.

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de informare cu numărul 100.000.000 către cei peste 8 milioane de participanți la sistem, chiar în luna în care Pilonul II aniversează 16 ani de activitate în beneficiul românilor.

Așadar, peste 8 milioane de români vor avea mai mulți bani în conturi, după ce Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă, care prevede majorarea progresivă anuală cu 1% a cotei de contribuție la Pilonul II de pensii.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.