marți, 8 octombrie, 2024

Pesticidele ne pot afecta simțurile

Pesticidele sunt utilizate pe scară largă în întreaga lume pentru a stimula creșterea plantelor. Deși sunt eficiente, ele conțin substanțe chimice toxice care ne pot afecta grav simțurile și sistemul nervos.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 1.000 de tipuri de pesticide sunt utilizate la nivel global , unele dintre cele mai comune tipuri fiind erbicidele (49%), fungicidele și bactericidele (27%) și insecticidele (19%). În 1990, consumul global de pesticide era de 1,69 miliarde kg; această cifră a crescut cu peste 57% în ultimele două decenii, ajungând la 2,66 miliarde kg în 2020.

Utilizarea de pesticide va crește în mod îngrijorător

Un raport al Programului ONU pentru Mediu prognozează o creștere continuă a utilizării pesticidelor . Deoarece populația lumii este de așteptat să ajungă la 9,3 miliarde de oameni până în 2050, este necesară o creștere cu 60% a ratei producției de alimente . Pentru a susține această cerere, cercetătorii cred că fermierii vor trebui să folosească și mai multe pesticide .

Potrivit unui studiu privind sistemele agricole europene, omiterea cu totul a pesticidelor poate duce la o pierdere de 78% a producției de fructe, o scădere cu 54% a recoltelor de legume și o pierdere de 32% a producției de cereale. Dar dependența noastră de pesticide are, de asemenea, un cost semnificativ pentru mediu, cercetările arătând că pesticidele pot fi responsabile pentru pierderea mirosului la albine și somon și au contaminat corpurile de apă, amenințând ecosistemele acvatice .

Pesticidele pot intra și în lanțul trofic, printr-un proces cunoscut sub numele de bioacumulare. Acest lucru se întâmplă atunci când o substanță se acumulează în organism din cauza incapacității noastre de a o descompune.

Pesticidele ne pot afecta simțurile

Deoarece multe pesticide sintetice nu pot fi descompuse de animale sau oameni, ele pot ajunge să se bioacumuleze în grăsimea corporală . Acest lucru poate avea un impact negativ asupra sănătății umane. În ciuda reglementărilor globale privind utilizarea pesticidelor, un studiu estimează că aproximativ 385 de milioane de cazuri de otrăvire acută neintenționată cu pesticide apar în rândul lucrătorilor agricoli în fiecare an.

Atunci când sunt pulverizate, pesticidele produc vapori care se pot transforma în poluanți ai aerului . În SUA, 37-54% din bolile legate de pesticide în rândul lucrătorilor din agricultură sunt atribuite stropilor de pulverizare ; simptomele pot varia de la dureri de cap și greață până la senzații de arsură la nivelul pielii.

Expunerea la pesticide a fost, de asemenea, legată de deteriorarea senzorială . Una dintre cele mai timpurii incidente cunoscute a avut loc în anii 1960 în regiunea agricolă Saku din Japonia. S-a constatat că locuitorii din regiune au o incidență mare a defecte vizuale după expunerea la organofosfați. Efectul bolii Saku a inclus încețoșarea vederii, tulburări de mișcare a ochilor, miopie și astigmatism. Un studiu al locuitorilor din zonă a constatat că, în afară de fermieri, soțiile fermierilor , care ar fi putut fi expuse prin contaminarea la domiciliu sau prin pulverizare din câmpurile din apropiere, au suferit și de scăderea acuității vizuale și pierderea vederii .

Așadar, simțurile noastre sunt afectate de utilizarea pesticidelor, spun cercetătorii, conform unui articol publicat de bbc.com.

 

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite