Un obiect ciudat a fost observat în mâinile unei fete înfățișate într-o pictură veche a artistului austriac Ferdinand Georg Waldmüller. Majoritatea persoanelor care au observat această ciudățenie au crezut că autorul a fost în viitor, deoarece obiectul semăna foarte mult cu un smartphone.
Pictura veche de 160 de ani arată o fată care merge pe o potecă din pădure, ținând în mână un obiect de forma și mărimea unui smartphone. Capul ei este aplecat în jos și ține obiectul ca și cum ar scrie un mesaj text sau face retweet pe Twitter. În timp ce utilizatorii rețelelor de socializare au găsit situația amuzantă, criticii de artă au fost extrem de supărați. În special, Gerald Weinpolter, directorul general al unei agenții locale de artă, a subliniat că fata din imagine nu ținea deloc un smartphone, ci o carte de rugăciuni.
Pictură veche. Ce ține fata în mână?
În tabloul pictorului austriac este ilustrată o fată care se plimbă pe o cărare și privește un obiect care amintește dureros de smartphone-urile moderne. Între timp, un băiat care pândește într-un colț cu un trandafir în mână pare să aștepte fată pentru ai oferi floarea, dar ea este complet absorbită de micul obiect, de la care nu-și mai ia ochii.
Acest tablou seamănă foarte mult cu imaginea modernă a lumii, în care oamenii privesc neobosit la gadgeturile lor. Mulți au sugerat chiar că în imagine ea ține în mână un iPhone și stă pe rețelele de socializare.
La rândul său, fostul funcționar public din Glasgow, Peter Russell, care scrie ocazional pe blog despre poezie și cultură, a remarcat că nu vede în entuziasmul din jurul operei lui Waldmüller decât faptul că lumea modernă nu se mai poate schimba.
„Ceea ce mă frapează cel mai mult este cât de mult a schimbat inovația tehnologică interpretarea tabloului”, a subliniat el. În 1850 sau 1860, oricine ar fi recunoscut obiectul de care este fascinată fata. Astăzi, toată lumea vede o adolescentă absorbită de social media”.
Cine a fost Ferdinand Georg Waldmüller?
Ferdinand Georg Waldmüller a fost unul dintre cei mai cunoscuți artiști austrieci din prima jumătate a secolului al XIX-lea. A fost cunoscut atât pentru peisajele sale, cât și pentru lucrări de portret. Opera lui Waldmüller cuprinde aproximativ 1200 de tablouri.
În onoarea lui Ferdinand Georg Waldmüller, un monument realizat de Josef Engelhart a fost ridicat în 1913 în parcul de lângă primăria vieneză. În cimitirul catolic închis din Matzleinsdorf, unde este înmormântat Ferdinand Waldmüller, a fost amenajat în 1923 un parc care îi poartă numele. Una dintre străzile secundare din Viena a fost numită în cinstea lui.
Marele artist nu a devenit celebru doar datorită realizării de pictură veche controversată. Acesta a fost pe buzele tuturor și când era în viață. Pictorul s-a despărțit de prima soție în 1834 și s-a căsătorit cu creatoarea de modă Anna Bayer în 1851. A obținut un succes internațional la expoziția de la Buckingham Palace din Londra din 1856, la Expoziția de Istorie a Artei din Köln din 1861, la Expoziția Internațională de Artă din Londra din 1862 și, în cele din urmă, în 1864, a fost înlocuit de Franz Joseph I.