ASF propune plafonarea tarifelor RCA pe 6 luni, iar proiectul a fost publicat în dezbatere de Ministerul Finanțe. Astfel, se dorește înghețarea temporară a prețurilor polițelor de asigurare RCA la valorile din data de 1 martie 2022. În cazul în care tarifele de la 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, atunci asigurătorii vor aplică cel mai mic preț de primă.
UPDATE: Plafonarea tarifelor RCA se amână. Proiectul nu figurează pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri deoarece a fost retras de ASF. Nici legile Educației nu figurează pe agenda ședinței de azi.
„Legile educației nu figurează pe agenda de astăzi deoarece doamna ministru Ligia Deca are încă o situație a stării de sănătate care necesită urmarea recomandărilor medicale de izolare. În privința proiectului de plafonare a prețului RCA pregătit la propunerea Autoritatea de Supraveghere Financiară, acesta nu figurează pe ordinea de zi deoarece a fost retras de ASF”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
ASF propune plafonarea tarifelor RCA pe 6 luni
În condiții le în care în ultima perioadă au crescut tarifele polițelor de asigurare RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a venit cu un proiect prin care propune plafonarea tarifelor RCA pe 6 luni deoarece astfel se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor inclusiv ca urmare a inflației și a luării în calcul a ultimului tarif de referință publicat de către ASF în luna martie 2023. Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.
Potrivit proiectului de Hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către asigurătorii RCA stabilite conform prevederilor prezentei hotărâri se exercită de către ASF.
Reprezentanții ASF vorbesc despre o situație ce poate fi considerată de criză, un dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, potrivit Legii concurenței.
„O soluție temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui înghețarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare la nivelul tarifelor de primă proprii calculate și practicate de către aceștia la data de 1 martie 2022, iar în situația în care tarifele de primă practicate în data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023 atunci asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieței de asigurări. Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor inclusiv ca urmare a inflației și a luării în calcul a ultimului tarif de referință publicat de către A.S.F. în luna martie 2023“, se arată în proiectul a fost publicat în dezbatere de Ministerul Finanțe.
Comisionul de distribuție se va limita la un maximum de 8% din prima brută încasată
Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, astfel încât prețul final pe care aceștia urmează să îl plătească pentru achiziționarea unei asigurări RCA, comisionul de distribuție se va limita la un maximum de 8% din prima brută încasată.
Depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare decât cel prevăzut de către asigurătorii RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe lângă sancțiunea contravențională principală, în funcție de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica și sancțiunile contravenționale complementare.
Tarifele de primă maxime adoptate prin proiect urmează să se aplice de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA pe o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.
Comparativ cu semestrul întâi al anului 2021, perioada anterioară retragerii autorizaţiei de funcţionare a Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., prima medie anualizată RCA în clasele de bonus-malus în care au fost emise poliţele a înregistrat în luna februarie 2023 o creştere de 98% pentru asiguraţi persoane fizice, respectiv de 104% pentru asiguraţi persoane juridice, dintre care:
+ 92% pentru autoturisme persoană fizică
+ 126% pentru autovehicule transport marfă persoană fizică
+ 58% pentru autoturisme persoane juridice
+ 146% pentru autovehicule transport marfă persoane juridice
În ultima perioadă a fost înregistrată o evoluţie ascendentă a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA și de aceea ASF propune plafonarea tarifelor RCA pe 6 luni.