miercuri, 4 decembrie, 2024

Politică în cel mai pur stil românesc! Candidați independenți pe liste de partid!

Dacă nu ar fi adevărat, ar fi de râs, doar că e adevărat, se întâmplă în România și e de plâns: Candidați independenți pe liste de partid!

Decizia de noaptea minții a fost luată chiar de Biroul Electoral Central, care permite astfel abuzuri inimaginabile. Se calcă în picioare cam tot ce înseamnă lege, Curte Constituțională, societate civilă sau presă. Toate devin un fel de hârtie igienică pentru politicieni!

Candidați independenți pe liste de partid!

Biroul Electoral Central a luat decizia ca pe listele de partid să poată fi incluși și candidați independenți. Astfel se dă cale liberă pentru abuzuri de proporții, cu efecte pe care le vom vedea de-abia în viitor. Decizia e în zona gri spre neagră, cam la fel cum a fost cea cu comasarea alegerilor.

Astfel, Biroul Electoral Central a stuaut că la alegerile din data de 9 iunie 2024, alianţele electorale pot include pe listele de candidaţi la funcţiile de consilier local, de consilier judeţean sau de consilier al Consiliului General al Municipiului Bucureşti persoane care nu sunt membre ale formaţiunilor politice care intră în alcătuirea respectivelor alianţe electorale.

Mai mult, la alegerile din data de 9 iunie 2024, alianţele electorale pot propune la funcţiile de primar, de primar general al municipiului Bucureşti sau de preşedinte al unui consiliu judeţean persoane care nu sunt membre ale formaţiunilor politice care intră în alcătuirea respectivelor alianţe electorale.

Este o premieră pentru democrația sălbatică din România și, probabil, pentru întreaga lume.

Prin aceste modificări, partidele vor putea avea pe listele proprii candidați independenți, care vor avea avantajul că nu mai trebuie să strângă semnături de susținere individual, beneficiind de semnăturile listei de partid.

Mai contează ce zice legea?!

Potrivit legislației electorale, se interzic independenții pe liste de partid. Asta dacă ținem cont de articolul 17 din legea alegerilor europarlamentare, articolul 52 din legea alegerilor parlamentare, art. 31 din legea partidelor politice. Doar legea alegerilor locale nu conține explicit interdicția candidaturilor independente pe liste de partid, dar nici nu are măcar cea mai mică prevedere care să indice posibilitatea acestora.

Acceptarea unor independenți pe lista partidelor politice ar însemna că aceștia sunt lipsiți de obligații față de partidul care i-a pus pe listă. Astfel, un candidat ajuns primar sau consilier ca independent, dar pe listă de partid, nu-și va putea pierde mandatul pentru că așa cere partidul, pentru simplu motiv că el nu este membru de partid.

După ce a fost ales, pe lista unui partid va putea fi trece lejer la un alt partid pentru că nu este membru al acelui partid. Mai mult, în cazul alianțelor electorale, alesul independent va putea merge cu oricine vrea pentru că alianțele se desfac după alegeri.

Practic, decizia Biroului Electoral Central creează niște super aleși, care pot negocia cu oricine și pentru orice.

O altă aberație care este permisă de actuala decizie este cea în care membrul unui partid poate candida pe lista altui partid sau a unei alianțe ca independent, iar după ce este ales se poate întoarce, cu tot cu mandat, la partidul al cărui membru era.

Candidații independenți pe liste de partid reprezintă o aberație uriașă, care va da naștere la o puzderie de abuzuri.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.