Povestea polițistului care a reînviat la morgă este demnă de un scenariu științifico-fantastic. Titus Honceriu, acum în vârstă de 79 de ani, a fost declarat mort după un accident rutier și dus la morgă, pentru ca apoi să se trezească după 13 ore la viață. Bărbatul a făcut mărturisiri cutremurătoare legate de această experiență și a ținut să le transmită un mesaj colegilor săi.
Povestea lui Titus Honceriu a avut loc chiar în România. Bărbatul declarat mort a revenit la viață după 13 ore petrecute la morgă. Întâmplarea nu a luat o întorsătură și mai întunecată de atât grație prezenței de spirit a unui brancardier, care a observat că „mortul” respiră și are puls. Acesta spune că a înviat din morți pur și simplu, iar povestea sa este învăluită într-un dens mister.
Titus Honceriu a sărbătorit în luna mai frumoasa vârstă de 80 de ani, un record pentru media de vârstă a polițiștilor din România. El a preferat să se retragă în liniște în Eforie, însă după povestea sa de viață s-ar putea scrie o carte.
Povestea polițistului care a reînviat la morgă
Viața lui Titus Honceriu i-a fost condimentată și cu bune și cu rele, a trecut prin 16 intervenții chirurgicale și a fost diagnosticat cu o boală necruțătoare de cele mai multe ori. Dar propria sa moarte a fost cea care i-a lăsat gustul cel mai amar.
Destinul lui urma pașii oricărui tânăr care trăia în „Epoca de Aur”. În timp ce lucra ca șofer pe basculantă la o mină din Hunedoara, a auzit că se fac înscrieri la Școala de Miliție și s-a gândit să-și încerce norocul. Astfel că, după ce a absolvit școala, ca șef de promoție, a fost repartizat în Capitală, unde numai cei excepționali ajungeau. Astfel, bărbatul lucra cu fratele dictatorului, Nicolae Andruța Ceaușescu, când fost trimis pe litoral, la Neptun, în timpul vizitelor „tovarășului”, unde a cunoscut- o pe femeia care îi stă alături și astăzi.
Ziua de 6 iunie 1972 a fost una de o importanță deosebită pentru Nicolae Ceaușescu, deoarece Fidel Castro, președintele Cubei, „El Lider Maximo”, venea în România. Motociclistul Titus Honceriu, de la Miliția Rutieră București, conducea Coloana oficială spre aeroportul Otopeni.
Pe atunci acesta avea doar 29 de ani, însă cel mai marcant episod din viața sa era pe cale să se întâmple. Într-un moment de neatenție, acesta a intrat într-o căruță, iar urmările acestui incident întrec și cea mai bogată imaginație.
„Eram în misiune oficială, cu viteză, cu sirenele pornite, când din curtea CAP-ului Otopeni a ieșit o căruță cu doi cai. Nu am mai avut timp să frânez, cred că erau doar șapte metri între mine și atelaj. Am intrat în plin în căruța trasă de caii speriați, căruța s-a rupt. Inițial, nu am știut ce s-a întâmplat. M-am ridicat, aveam casca pe cap, dar după câteva clipe mi-am pierdut vederea, m-au cuprins durerile”, a povestit Titus Honceriu.
Colegii nu au mai așteptat ambulanța și l-au dus imediat la spital. Medicii de la Floreasca au spus că șansele de supraviețuire sunt nule.
„Am fost operat în fața studenților la medicină, ca material didactic, iar ei luau notițe. Aveam șapte coaste rupte, explozie de lob hepatic… Au venit cei mai buni chirurgi: Octav Constantinescu și Zeno Popovici. La finalul operației nici nu m-au mai cusut cum trebuie, credeau că voi muri oricum”, povestește polițistul.
După ce s-a dezmeticit din operație acesta nu putea vedea nimic, însă auzea cum medicii îi spuneau soției sale, care plângea, să fie puternică că e femeie tânără și că aici s-a sfârșit. Astfel, decesul i-a fost declarat, iar trupul dus la morgă.
„M-au dezbrăcat, mi-au legat picioarele și m-au dus la morgă. Am stat acolo toată noaptea, nu îmi amintesc nimic. Dimineață însă, a venit un brancardier. Aducea trupul unei femei care se otrăvise. S-a uitat la mine, a văzut că mișc și i-a alarmat pe toți. M-au dus în Reanimare și mi-am revenit. Fusesem în moarte clinică”, spune înfiorat fostul polițist.
Regretul său cel mai mare în viață este că nu a aflat niciodată cine este brancardierul care i-a salvat viața, pentru a-și arăta recunoștința profundă.
După experiența salvatoare, a fost nevoie să stea 3 luni în spital, fiind cel mai vechi pacient de acolo.
„Lucru ciudat, după ce m-au externat, în salonul și patul în care am fost a fost internată celebra artistă Ionela Prodan. Și ea a fost în moarte clinică, tot după un accident rutier”, spune Honceriu.
După 34 de ani de muncă, a ieșit la pensie cu fruntea sus
Chiar și așa, cu trupul fărâmițat, dragostea pentru meseria aleasă nu a pălit și a continuat să lucreze ca polițist.
După 34 de muncă, în 1998, a ieșit la pensie, în aplauzele colegilor. Povestea sa incredibilă a fost consemnată în revistele „Pentru Patrie” și „Poliția Română”.
„După 11 luni de concediu medical, am revenit la muncă. Mai întâi la secretariat, apoi am predat dirijarea, am fost polițist examinator și, în cele din urmă, am dat examen și am ajuns la biroul permise de conducere”, rememorează polițistul.
El susține cu înverșunare drepturile polițiștilor, cu atât mai mult cu cât, după 34 de ani de muncă, are o pensie cu 2.000 de lei mai mică față de pensionarii de astăzi din Poliție.
“Guvernanții ar trebui să aibă mai multă grijă și de pensionarii militari, cărora de ani de zile nu li s-au mai mărit pensiile, cu toate că au fost aprobate niște legi care nu se pun în practică! Noi, care am ieșit la pensie până în anul 2000, am ieșit pe alte legi, cu toate că m-am pensionat la vârsta de 55 de ani, cu 34 de ani de muncă. Recalcularea ar trebui să se facă începând cu cei mai în vârstă”, spune cu amărăciune octogenarul adjunct șef.
În ciuda destinului tumultos, povestea polițistului care a reînviat la morgă are un final fericit. Titus Honceriu se consideră norocos că are familia aproape, și este mândru de fiul său care i-a călcat pe urme purtând cu aceeași mândrie uniforma de polițist.