marți, 17 iunie, 2025

Preoții au avut de câștigat de pe urma grevei profesorilor! Cât câștigă acum Patriarhul Daniel

Preoții au avut de câștigat de pe urma grevei profesorilor. Creșterea salariilor profesorilor cu 25%, imediat, și cu 50% din ianuarie 2024 a produs un efect neașteptat asupra salariilor preoților din România.

Legea din România prevede că salariile preoților să fie calculate în funcție de salariile dascălilor, astfel că greva profesorilor a venit la pachet cu un cadou și pentru preoți.

Preoții au avut de câștigat de pe urma grevei profesorilor!

Salariile preoților pornesc de la puțin peste 1.100 de lei și ajung la peste 3.000 de lei, în funcție de pregătirea și vechimea preoților, după cum este prevăzut în legea personalului clerical.

Astfel, venitul unui preot este calculat ca procent de 65% din salariul de bază al cadrelor didactice, stabilit potrivit legii.

„Așteptam un răspuns de la autoritățile competente dacă este aplicabilă creșterea”, spun reprezentanții Patriarhiei.

În consecință, guvernanții au declarat că leafa preoților va beneficia de asemenea de o creștere. Potrivit legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, un preot de gradul I cu studii superioare câștigă 3.040 de lei, un preot debutant cu studii superioare – 2.261 de lei, iar un preot debutant cu studii medii – 1.144 de lei.

„Prin excepție de la prevederile alin. (1) lit. c), personalul clerical care îşi desfășoară activitatea în unitățile de cult cu venituri reduse poate beneficia de un sprijin lunar la salarizare în cuantum de 80% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii, gradului profesional obținut şi vechimii în activitatea clericală deținută în cadrul cultelor din România, conform asimilărilor”, se mai arată în se arată în Legea 153/2017.

Cât câștigă clericii Bisericii Ortodoxe Române

Conform unor date recente obținute în urma unui studiu realizat de specialiști în resurse umane, funcția de preot este una dintre cele mai dorite și căutate. Remunerația financiară variază, în funcție de studii și de vechime.

La rândul lor, funcțiile de șefi ai Bisericii Ortodoxe Române sunt asimilate funcțiilor de demnitate publică. Astfel se explică de ce Patriarhul Daniel are același venit cu cel al președintelui Camerei Deputaților. Arhiepiscopii au venitul egal cu cel al unui ministru, adică 22.000 de lei brut, iar cei care dețin un rang inferior pot câștiga cât un deputat sau senator care nu are funcție în Parlament.

Unele surse din politică au spus că la negocierile purtate de sindicatele din învățământ nu au fost aduse în vedere salariile fețelor bisericești. Dar nici nu ar fi fost cazul, din moment ce majorarea salariala a acestei categorii se produce automat, fiind inclusă în anexa din legea salarizării profesorilor.

„Întâi să vedem care este impactul bugetar. Rămâne posibil sigur orice rămâne posibil și preoții să știți că au salarii mici. Cred că un prot în afară are în jur de 200 de euro salariu și trebuie văzut și acest aspect. Sigur că trebuie luată o decizie ca să aibă un anumit standard de viață și preoții care trăiesc afară și în interior”, a declarat Paul Stănescu, secretar general PSD.

În 2023, Biserica a primit de la bugetul de stat pentru achitarea salariilor o sumă mai mare cu 5 procente față de cea din 2022, și anume 817,3 milioane de lei. Pe deasupra, au mai fost adăugate încă 370,2 milioane de lei pentru întreținerea sau restaurarea bisericilor sau mănăstirilor, iar alte 9,18 milioane de lei au mers către personalul neclerical.

La momentul actual, există aproximativ 14.000 de fețe bisericești ortodoxe. Opoziția este împotriva asocierii celor 2 profesii, după ce preoții au avut de câștigat de pe urma grevei profesorilor.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite