joi, 23 mai, 2024

Preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Formatului B9. Ce se discută și cât de importantă este pentru România întâlnirea

Preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Formatului ce va avea loc miercuri, 22 februarie 2023, la Varșovia.

La această întrunire vor mai fi prezenți președintele american, Joe Biden, președintele polonez, Andrzej Duda, dar și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Formatului B9, în contextul războiului din Ucraina

Formatul Bucureşti 9 (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Estonia, Letonia și Lituania. Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti, în noiembrie 2015.

Întâlnirea din capitala Poloniei are loc în condițiile în care peste numai 2 zile se împlinește un an de la declanșarea războiului de către Rusiei împotriva Ucrainei. Obiectivul principal al summit-ului este continuarea coordonării dintre Aliații NATO.

Klaus Iohannis si Joe Biden
Întâlnirea membrilor Formatului B9 are loc în condițiile în care peste numai 2 zile se împlinește un an de la declanşarea războiului de către Rusiei împotriva Ucrainei

Șefii de stat din cadrul Flancului Estic al Alianței vor discuta despre continuarea sprijinului multidimensional pe care statele aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei. De asemenea, se va lua în discuție susținerea dorinței Ucrainei de a intra în organizația euroatlantice, dar și despre demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

În condițiile războiului declanșat de Rusia în urmă cu un an se vor avea în vedere noi modalităţile de tragere la răspundere a Rusiei prin instrumente de drept internaţional, așa după cum preciza și președintele american Joe Biden în discursul ținut marți seară în capitala Poloniei.

„Agenda discuţiilor va viza continuarea sprijinului multidimensional pe care statele Aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susţinerea pentru aspiraţiile sale euroatlantice, precum şi demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis discurs
În condițiile războiului declanșat de Rusia în urmă cu un an se vor avea în vedere noi modalităţile de tragere la răspundere a Rusiei prin instrumente de drept internaţional

Atenție sporită acordată Moldovei

Un punct important al discuțiilor ce vor avea loc în capitala Poloniei vizează vulnerabilitatea Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina, declanșat de Vladimir Putin. Țara vecină se confruntată cu provocări crescute de securitate, lucru scos în evidență și de președintele american Joe Biden în discursul ținut marți seară în capitala Poloniei.

De altfel, în cadrul vizitei de la Varșovia, Joe Biden a avut o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în care liderul de la Casa Albă a reiterat sprijinul pe care țara sa îl va acorda vecinilor de peste Prut. Joe Biden a transmis că va ajuta Republica Moldova să îşi consolideze rezilienţa politică şi economică, inclusiv agenda de reformă democratică şi securitatea energetică, şi pentru a contracara efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Întrevederea dintre Joe Biden și Maia Sandu a avut loc la scurt timp după discursul ținut de președintele SUA în capitala Poloniei. În cadrul discursului, liderul american a lăudat-o pe Maia Sandu și a cerut asistenței s-o aplaude pentru rezistența sa.

„Ne dorim ca și oamenii din Moldova să-și câștige libertatea. Doamnă președintă Maia Sandu, suntem mândri să fim alături de dumneavoastră. Vă rog, aplauze pentru Maia Sandu”, a spus Joe Biden.

În aceste condiții, preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Formatului B9, la care vor fi prezenți toți președinții de state din pe Flancul Estic al NATO.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite