Așa cum ne-am obișnuit, ANAF scoate la licitație diverse bunuri, printre care și o casă fără acoperiş în paragină pentru care cere un preț fabulos. Internauții au reacționat instant la postarea autorităților spunând că nu se justifică suma de bani cerută.
Licitațiile ANAF sunt de obicei destul de avantajoase pentru doritorii de produse mai ieftine. De exemplu la capitolul auto, ANAF a scos autoturisme a căror preț de pornire pleacă chiar și de la câteva sute de lei.
Preț fabulos cerut de ANAF pentru o casă în paragină, fără acoperiș
ANAF a stârnit reacții care mai de care mai negative pe rețelele de socializare după ce a cerut un preț fabulos pentru o casă aflată în paragină și care nu are acoperiș. Concret, inspectorii au cerut suma de aproximativ 17.000 de euro, adică 83.000 de lei. Ăsta este prețul de licitație, minimul de la care se pleacă. ANAF Tulcea explică faptul că terenul este de 3.839 mp pătrați, intravilan dintre care aproximativ 648 mp categorie folosință curți construcții. Inspectorii au arătat faptul că starea casei nu influențează valoarea finală:
” Administrația Județeană a Finanțelor Publice Tulcea, prin Serviciul Colectare și Executare Silită Persoane Fizice, organizează în data de 28.02.2023, ora 11:00, în Municipiul Tulcea , strada Babadag, nr. 163 Bis , etaj 2 camera 212, jud. Tulcea (sediul Administrației Județene a Finanţelor Publice Tulcea), a doua licitaţie pentru bunul imobil: teren intravilan în suprafață de 3.839 mp din acte, 3.803 mp din măsurători , situat în comună Valea Nucarilor, str. Margaretei nr.6, jud. Tulcea, înscris în CF 32052 din care suprafața de 648 mp categorie folosință curți construcții și 3155 mp categorie folosință arabil, preţ de pornire al licitaţiei 83401 lei și construcții în stare avansată de degradare care nu influențează valoarea finală: C1 – locuință în suprafață construită la sol de 74 mp, înscrisă în CF 32052-C1 și C2 – anexă înscrisă în CF 32052-C2, în suprafață construită la sol de 52 mp, situate în comună Valea Nucarilor, str. Margaretei nr.6, jud. Tulcea, în scopul recuperării creanțelor bugetare stabilite prin titlurile executorii emise de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Tulcea.” se arată în comunicatul postat pe rețelele de socializare.

Interesant este faptul că atât casa cât și terenul sunt scoase pentru a doua oară la licitație, la prima strigare neexistând doritori.
Cu cât vând ungurii casele?
La polul opus vedem cum case din Ungaria sunt scoase la vânzare la prețuri net inferioase pieței din România. Casele se află în comune aflate lângă granița cu România și chiar lângă autostrăzile din țara vecină. Ungurii și-au făcut un obicei din a traversa granița cu România pentru a cumpăra produse mai ieftine. Românii, la rându-le, și-au făcut un obicei din a cumpăra case în țara vecină. Și cum să nu cumperi dacă prețurile sunt extrem de tentante. De exemplu, o româncă ce locuiește în Timișoara și-a cumpărat o casă de vacanță în Ungaria cu un preț foarte bune. Femeia a plătit, pentru o casă din cărămidă cu trei camere, baie și bucătărie și un teren de 4000 de metri pătrați suma de 5.000 de euro, cu mult peste prețul cerut de ANAF pentru o casă în paragină fără acoperiș.

Casa din Ungaria cumpărată de Adelina Todoran este locuibilă, dar aceasta spune că pentru a avea absolut tot confortul ar mai trebui o investiție de minim 15.000 de euro:
Am teren de 4000 de metri pătraţi şi m-a tentat foarte mult. E împărţită în 3 camere, baie, bucătărie. Aş vrea să o măresc. Eu zic că 15 – 20.000 de euro mai am de învestit, ca să o fac aşa cum îmi doresc eu. Adela Todoran, proprietar, conform observatornews.ro.
Așadar, pe măsură ce ungurii vând case ieftine către români, ANAF cere un preț fabulos pentru o casă aflată în paragină și fără acoperiș.