Prețul gazelor naturale este la un nivel minim similar celui dinainte de izbucnirea războiului din Ucraina. Acest lucru se datorează iernii blânde din Europa. Din aceste considerente, scenariile apocaliptice sunt departe de a se adeveri.
Cei de la Azomureș iau în calcul deja reluarea producției care fusese sistate din cauza scumpirii gazelor naturale.
Prețul gazelor naturale, la un nivel similar de dinainte de război
Concret, cererea de gaze naturale s-a diminuat constant datorită iernii blânde, iar în acest fel, prețul gazelor naturale a scăzut și el la nivelul de dinainte de război. Din aceste considerente, scenariile luate în calcul înainte de iarnă par departe de a se adeveri. Totuși, românii continuă să plătească facturi destul de consistente. De exemplu, o familie formată din două persoane care locuiește în București într-un apartament de 2 camere a plătit în noiembrie 2022 505 de lei. În aceeași perioadă din 2021, aceeași familie a plătit 347 de lei. Acest lucru este cauzat de scumpirea gigacaloriei. Dacă înainte de scumpire, gigacaloria costa 143 de lei, în aceste momente aceasta a ajuns să coste 346 de lei.
Populația casnică beneficează de prețuri plafonate la gaze naturale. Ceea ce nu este cazul și pentru persoanele juridice. Totuși, odată cu scăderea prețurilor la gaze naturale, Azomureș, cel mai mare producător de îngrăşăminte din țară ia în calcul relansarea producției.
Cu cât se tranzacționează gazele naturale
În altă ordine de idei, pe date concrete, gazele naturale se tranzacționează, pe piețele de profil, la prețuri similare perioadei de dinainte de războiul din Ucraina. Așadar, datorită iernii blânde, cererea este în scădere, iar prețurile sunt la fel. La bursa din Amsterdam, referință în Europa, un MWh se tranzacționează cu 65 de euro. Asta în contextul în care în vara anului 2022, același MWh costa 345 de euro.
”Vremea caldă a ajutat foarte mult, pe de altă parte nu e clar dacă va continua, eventualul gaz care s-ar fi putut disponibiliza către industrie nu se știe în ce măsură nu va trebui să fie folosit mai intens către consumul casnic”. a declarat Corina Murafa, Specialist Energie, conform știrileprotv.
Totuși, specialiștii de pe piețele internaționale susțin faptul că aceste prețuri mici nu reprezintă o garanție pentru că piața gazelor naturale este una extrem de fluctuantă, iar costurile se pot ridica în orice moment. Pe de altă parte, specialiștii susțin că, conform prognozelor, prețurile vor oscila până la un prag maximal de 100 de euro pe MWh.
Așadar, prețurile gazelor naturale sunt la cote minime, iar iarnă care este una deosebit de blândă, îi face pe europeni să respire ușurați.