Prețurile din magazine au crescut foarte mult, potrivit unei cercetări de piață efectuate de compania RetailZoom. Firma a analizat comportamentul de cumpărare al românilor din primul trimestru al anului 2023. În lanțurile de magazine din țară, volumul vânzărilor a scăzut cu 3,5 procente față de aceeași perioadă a anului anterior. Deși prețurile s-au mărit, fiind estimată o majorare cu 21% peste inflație, în mediul rural consumul a înregistrat o creștere.
Instabilitatea financiară a românilor, cumulată cu scumpirile survenite pe piața de comerț cu produse de larg consum (FMCG), a dus la o modificare importantă a comportamentului de cumpărare.
Contextul este însă unul mai amplu. Dacă acum 2-3 ani, un cumpărător punea în coș 6-7 produse, acum el se rezumă la doar 5.
„Chiar dacă inflația stagnează, impactul reducerii numărului de produse din coșul de cumpărături va rămâne”, sunt de părere analiștii RetailZoom.
În timpul pandemiei, atunci când mulți români s-au mutat cu munca de la birou la domiciliu, cadru de muncă pe care îl continuă chiar și în prezent, reprezintă un factor ce influențează în continuare dinamica vânzărilor pentru categoriile de produse legate de viața de la birou.
Prețurile din magazine au crescut, în timp ce vânzările au scăzut
Dintre categoriile monitorizate în analiza efectuată, românii au achiziționat cantități cu 62% mai mici în primul trimestru din 2023 în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022. În anul 2022 comparat cu 2021, procentul era de sub 50%.
Tendința generală de descreștere a înregistrat un procent de -3.5% față de primul trimestru din anul 2022.
„Evoluția vânzărilor încetinește atât în valoare, cât și în articole, arătând o tendință de restrângere a consumerismului care ne așteptăm să continue pe tot parcursul anului 2023 și următorii ani”, au constatat analiștii.
În schimb, românii nu au ezitat în achiziționarea a 3 sectoare de produse, cu toate că prețurile au fost majorate și în cazul acestora. Astfel că produsele de înfrumusețare, snacksurile sărate și băuturile nonalcoolice au înregistrat un procent mai mare al vânzărilor.
Cele mai mari scumpiri au fost aplicate asupra produselor gata de mâncat (39%), lactatelor (33%) și a mâncării de animale (26%).
Deși în mediul urban tendința este una negativă, în cel urban cumpărăturile au crescut cu 9% față de anul precedent. Singura categorie la care orașele sunt fruntașe o reprezintă cea a produselor de îngrijire personală.
Atenția acordată promoțiilor se află pe o pantă ascendentă
În urma studiului, a reieșit, de asemenea, că cele mai afectate din punct de vedere al vânzărilor cantitative au fost magazinele mari și lanțurile locale.
Mărcile proprii ale magazinelor au câștigat un avans în vremuri de multicriză ajungând la o pondere valorică de 19.3% din total vânzări (lanțuri internaționale fără Lidl).
Mai mult, românii sunt din ce în ce mai atenți la promoțiile existente, acestea înregistrând cea mai mare creștere valorică din ultimii 6 ani, 37% față de aceeași perioada a anului 2022, constituind 22% din totalul vânzărilor.
În mod surprinzător, vânzările de produse bio nu au fost afectate, menținându-se la același procentaj din anul 2022.
Ținând cont de contextul economico-social actual, analiștii RetailZoom consideră că este nevoie de o nouă strategie de abordare din partea comercianților.
„Ce se scumpește prea mult este înlocuit, cel puțin pentru o perioadă, fie cu mărci private și produse cu cel mai bun preț, fie cu produse populare. Promoțiile își recapătă puterea de a-i ajuta pe cumpărători să decidă.
Așadar, găsirea celui mai bun sortiment pentru clienți precum și oferirea celor mai bune prețuri pentru majoritatea produselor este instrumentul magic pe care fiecare comerciant cu amănuntul ar trebui să îl găsească și să îl folosească.
Clienții fideli cheltuiesc mai mult cu 10- 15% față de un client obișnuit și vizitează magazinul mai frecvent. Orientarea către acești utilizatori va fi cheia pentru a menținerea creșterii vânzărilor”, au declarat aceștia.
Prețurile din magazine au crescut foarte mult în urma contextului nefavorabil din ultima perioadă.