sâmbătă, 14 iunie, 2025

Prețurile în România sunt mai mari decât în restul Europei. Ce explicație a găsit Marcel Boloș

Marcel Boloș a fost întrebat de ce prețurile în România sunt mai mari decât în restul Europei. Ministrul Finanțelor a exemplificat cum a cheltuit 500 de lei în piață, menționând că aceste achiziții îi sunt suficiente pentru aproximativ o săptămână și jumătate, și că le face o dată la două sau trei săptămâni.

Prețurile în România sunt mai mari decât în restul Europei

Marcel Boloș a subliniat că, deși prețurile alimentelor de bază sunt mai mari în România decât în Vest, plafonarea acestora a avut un impact benefic asupra populației.

„Am fost în piață, merg des. Prețurile sunt destul de mari. Cu toate eforturile pe care le-a făcut Guvernul României, pentru că s-a concentrat asupra coșului zilnic de trai și asupra alimentelor de bază, în piață prețurile sunt destul de mari”, a declarat ministrul.

Marcel Boloș a spus ce a cumpărat de 500 de lei. Pe lângă achiziționarea alimentelor de bază, o parte semnificativă a produselor achiziționat au provenit din gospodăriile individuale ale agricultorilor. Astfel, cu această sumă a cumpărat verdețuri, lactate și carne, „și nu am avut lucruri sofisticate, încât să fie un preț justificat pentru cei 500 de lei”.

„E o enigmă pe care cu greu o putem explica, de ce prețurile au ajuns să fie în România destul de ridicate la produsele alimentare și la cele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor și cred că a fost o perioadă în care atunci când am avut o creștere a prețului la produsele lactate, de a fost nevoie de intervenția Guvernului, au rămas prețurile oarecum plafonate la acele niveluri și foarte greu se duc în jos.

Aici depinde. Dacă populația cumpără din piețele agroalimentare mai mult, prețul se va menține în continuare ridicat”, a adăugat Marcel Boloș.

Boloș a subliniat că plafonarea prețurilor a avut un efect benefic asupra populației.

„Plafonarea, deși a fost orientată spre alimentele de bază, a avut un imapct pozitiv asupra populației. Nu vreau să mă gândesc ce se întâmpla în lipsa acestei măsuri, dar cu toate acestea prețurile cresc în continuare. Nu cred că Guvernul poate să intervină asupra prețurilor din piață și asupra nivelului subvențiilor”, este de părere ministrul finanțelor.

Cu cât au crescut prețurile într-un an

Ministrul Finanțelor a declarat că a purtat discuții cu ministrul Agriculturii, având în vedere că, la începutul anului, Guvernul a acordat o serie de subvenții, însă prețurile continuă să crească și prezintă o tendință ascendentă. El și-a exprimat îngrijorarea privind impactul pe care l-ar avea absența acestor subvenții și a măsurilor de plafonare a prețurilor. Cu toate acestea, consideră că Guvernul și-a îndeplinit responsabilitatea și a înțeles consecințele acestor evoluții ale prețurilor. Se speră că pe pe parcursul următorului sezonul agricol următor, oferta abundentă de produse agroalimentare va contribui la temperarea creșterii prețurilor.

Totodată, el a mai spus că speră că procesul de deflație, care a început în luna februarie, va continua și în viitor, având în vedere că ținta de inflație pentru finalul anului este de 4,4%.

În luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, indicele prețurilor de consum pentru conservele din fructe a înregistrat o creștere de 13,37%. Prețurile peștelui proaspăt au crescut cu 11,53% în aceeași perioadă. Categoria pește și conserve de pește a înregistrat o creștere a prețurilor cu 10,97%. Cartofii au înregistrat o creștere a prețurilor de 9,9% în aceeași perioadă. Prețurile fructelor proaspete au crescut cu 9,78% în luna februarie 2024 față de aceeași lună a anului precedent. Pentru carne, preparate și conserve din carne, indicele prețurilor a înregistrat o creștere de 7,89%.

Prețul cafelei a crescut cu 7,05% în aceeași perioadă. Legumele și conservele de legume au înregistrat o creștere cu 5,82% în luna februarie 2024 față de aceeași lună a anului precedent. Prețul brânzei a crescut cu 5,52% în aceeași perioadă. Indicele prețurilor pentru pâine a înregistrat o creștere de 1,43%. Prețurile laptelui și ale produselor lactate au crescut cu 1,35% în luna februarie 2024 comparativ cu aceeași lună a anului precedent.
Marcel Bolos a declarat că, deși prețurile în România sunt mai mari decât în restul Europei, plafonarea a avut un impact benefic.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.