Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a anunțat că prețurile polițelor RCA ar putea fi plafonate la nivelul celor înregistrate în martie 2022. Proiectul ASF ar trebui să fie trimis Ministerului de Finanțe, luni, 20 martie 2023, pentru aprobare. Șeful ASF, Nicu Marcu, este aștepta în Parlament să dea explicații în legătură cu intrarea în insolvență a firmei Euroins, după ce Consiliul ASF a decis să retragă autorizația de funcționare a societății.
Prețurile polițelor RCA ar putea fi plafonate
Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că urmează să trimită luni, 20 martie 2023, la Ministerul Finanțelor, un proiect de plafonare a tarifelor RCA la nivelul celor înregistrate în martie 2022. Proiectul ASF prevede renunțarea la taxa de 1% pentru asigurători din nevoia de stabilitatea pe piața RCA și pentru a veni în sprijinul cetățenilor. Decizia ASF vine după ce s-a hotărât retragerea autorizației de funcționare a societății Euroins România, firmă ce deține cele mai multe asigurări auto din România., peste 2,5 milioane
„Pachetul de măsuri a fost aprobat. Va fi trimis luni dimineață la Ministerul de Finanțe. Societățile de asigurări vor folosi tarifele din urmă cu un an de zile. Am avut discuții cu principalele societăți de asigurări”, a declarat Valentin Ionescu, directorul general sector Asigurări din cadrul ASF.
Plafonarea prețurilor polițelor de asigurare RCA ar trebui să fie aplicată, cel mai probabil, pentru o perioadă de 6 luni.
Liderii PSD și PNL au decis să-l cheme pe șeful ASF, Nicu Marcu, în Parlament, pentru a da explicații în legătură cu intrarea în insolvență a firmei Euroins, după ce ASF a hotărât retragerea autorizației de funcționare a societății ce are ponderea de asigurări pe piața românească de profil. Mai mult, liderii USR au cerut demiterea conducerii ASF.
Ce se întâmplă cu polițele celor peste 2,5 milioane de români asigurați la Euroins
Reprezentanții Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a anunțat că poate proceda la deschiderea dosarelor de daună în cazul Euroins începând de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial. Ca urmare a decizie ASF, conducerea Euroins a fost preluată de FGA. Reprezentanții grupul bulgar Eurohold, care deține filiala din România a Euroins, au acuzat că a fost vorba despre o preluare ostilă a activelor sale.
În această situație, polițele de asigurare emise de către Euroins rămân valabile, însă pot fi denunțate în orice moment. Astfel, românii care au o poliță RCA de la Euroins trebuie să știe că aceasta este valabilă, producându-și în continuare efectele. Însă, aceasta poate fi denunțată în orice moment şi se poate încheia o nouă asigurare la un alt asigurator autorizat. În cazul în care se procedează în acest mod și posesorul poliței RCA de la Euroins nu a avut daune în perioada de valabilitate de până la denunțare, pentru perioada rămasă are dreptul să-și recupereze diferența de primă de la FGA.
Cei mai afectați de retragerea autorizației de funcționare a societății Euroins de către ASF sunt cei păgubiți, deoarece multe service-uri auto vor refuza reparația pe polițe Euroins, din cauza întârzierilor la plata reparațiilor.
Pentru a fi din nou solvabilă, compania de asigurări Euroins trebui să demonstreze că are fonduri de 2,19 miliarde lei.
În aceste condiții, prețurile polițelor RCA ar putea fi plafonate, în urma unei solicitări pe care ASF o va trimite Ministerului Finanțelor.