miercuri, 4 decembrie, 2024

Prețurile s-au dublat în mai puțin de trei luni! Trendul este ascendent înainte de Sărbătorile Pascale

Cotațiile contractelor futures pentru cacao se află pe o linie ascendentă, după ce prețurile s-au dublat în mai puțin de trei luni. Această evoluție a condus către majorarea prețurilor la produsele dulci, și impune producătorilor de ciocolată să caute alternative pentru sursele de materie primă.

Prețurile s-au dublat în mai puțin de trei luni

Contractul cel mai tranzacționat pentru cacao de la Bursa de la New York a atins un nivel record de 8.394 dolari pe tonă. Arborii de cacao din vestul Africii, care reprezintă cea mai importantă regiune pentru cultivarea de cacao, au fost afectați de boli și de condiții meteorologice extreme, ceea ce înseamnă că vom avea parte de un treilea an consecutiv de deficit de aprovizionare la nivel global. În plus, fabricile de procesare se confruntă deja cu dificultăți din cauza întreruperii activității, iar noile reglementări de mediu pentru importatorii europeni vin cu și mai multe obstacole în cee ace riveste aprovizionarea cu boabe de cacao.

Tendința de creștere a cotațiilor la cacao accelerează în preajma sărbătorii Paștelui, o perioadă semnificativă pentru consumul de ciocolată în țări precum Statele Unite ale Americii. Chiar dacă producătorii de ciocolată achiziționează boabele cu câteva luni înainte, impactul majorărilor de preț de la bursă începe să se facă simțit, iar unele tablete de ciocolată devin mai costisitoare, mai mici sau li se adaugă alte arome pentru a reduce impactul asupra prețului.

„Sunt foarte mulţi jucători care au anunţat deja majorări de preţuri. Suntem şi noi parte a acestui grup. Este foarte dificil de prezis în acest moment ce se va întâmpla cu piaţa de cacao. Dar cred că am controlat-o pe cât de bine am putut”, a transmis Martin Hug, director financiar al Lindt & Spruengli AG, producător elveţian de ciocolată.

Vremea nefavorabilă este una dintre cauzele acestei scumpiri

Prețurile în creștere sunt cauzate parțial de oferta deficitară de cacao. Vremea nefavorabilă din Coasta de Fildeș și Ghana, care produc împreună aproximativ două treimi din producția mondială de boabe de cacao, a afectat randamentul culturilor. Fenomenul El Niño, care revine o dată la trei până la cinci ani, s-a manifestat din nou anul trecut, aducând mai întâi precipitații neobișnuit de abundente în zona și apoi perioade de căldură și secetă. Acest lucru a condus la o estimare a recoltei globale cu aproximativ 11% mai mică decât în sezonul precedent, conform pronosticului publicat joi, 14 martie, de către Organizația Internațională a Cacaoului.

Perspectiva unei rezolvări rapide a situației este puțin probabilă. Deși fenomenul El Niño a contribuit la creșterea abruptă a prețului la cacao, iar speculatorii de pe piață au accentuat această tendință prin acumularea de contracte futures, responsabile de comprimarea producției sunt aspectele adânc înrădăcinate ce țin de structură. Problemele, de la schimbările climatice la subinvestițiile cronice, nu vor fi rezolvate doar printr-o schimbare de sezon.

Prețul la cacao a crescut începând cu sfârșitul anului 2022 și a atins un nivel record în ultima perioadă, având un impact semnificativ asupra prețului ciocolatei în magazine. Prețurile care s-au dublat îi îngrijorează și pe consumatori, dar îi afectează și pe cei care au afaceri cu ciocolată, pentru că se confruntă cu o scădere masivă a profitului față de anul precedent.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.