miercuri, 29 mai, 2024

Primarul din Sf. Gheorghe vrea autonomia Ţinutului Secuiesc! „Vrem o clauză inclusă în Constituţia României!”

Primarul din Sf. Gheorghe vrea autonomia Ţinutului Secuiesc. Antal Arpad a transmis că România ar trebui să accepte oficial autonomia Ținutului Secuiesc. Reacția președintelui filialei UDMR din Sf. Gheorghe vine după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus acordarea autonomiei pentru Corsica.

Primarul din Sf. Gheorghe vrea autonomia Ţinutului Secuiesc

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit despre autonomia insulei Corsica, despre care a spus că ar fi „o nouă etapă instituțională, care să permită ancorarea deplină a Corsicii în Republică şi să recunoască singularitatea insularităţii sale mediteraneene şi relaţia acesteia cu lumea“.

Primarul din Sf. Gheorghe, Antal Arpad, un apropiat al celor de la Sepsi Sf. Gheorghe, a salutat la vremea respectivă decizia arbitrului Andrei Chivulete de a opri meciul cu FCU 1948 Craiova pentru scandări xenofobe.

Antal Arpad a precizat că autonomia Corsicăi este un moment istoric.

„Corsica devine autonomă! Acesta este un moment istoric în Franţa şi o piatră de hotar pentru minorităţile naţionale din Europa! Într-o Franţă care s-a opus până acum în mod rigid oricărei forme de autonomie, preşedintele Republicii Franceze a anunţat intenţia statului francez de a stabili autonomia Corsicii în termen de şase luni. Această autonomie înseamnă că statul francez, în cuvintele lui Macron, recunoaşte specificitatea comunităţii corsicane, din punct de vedere istoric, lingvistic şi cultural şi că acest lucru va fi înscris în Constituţia franceză.

Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii. Vrem ca o clauză similară să fie inclusă în Constituţia României şi ca statul român însuşi să stabilească autonomia Ţinutului Secuiesc într-un mod similar. Vedem cum Europa se schimbă sub ochii noştri şi consider că este un semn că şi ultimul mare stat naţional a cedat şi a recunoscut nevoile de autonomie ale comunităţilor naţionale”, a scris Antal Arpad pe pagina sa de Facebook.

Standuri pentru strângerea de semnături pentru susţinerea steagului secuiesc

Între timp, Primăria Sfântu Gheorghe a amplasat standuri în mai multe zone ale orașului, în care vor fi strânse semnături pentru susţinerea steagului secuiesc, anulat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe motiv că „nu este reprezentativ pentru toţi locuitorii oraşului, ci doar pentru comunitatea maghiară”.

Arpad Antal a câștigat acum trei ani al patrulea său mandat ca primar al orașului Sf. Gheorghe, fiind votat de 76% dintre cei care au mers la urne. Acesta a fost ales pentru prima dată primar în 2008, după un mandat complet în care a fost deputat UDMR în Parlamentul României.

La meciurile lui Sepsi de acasă, gardurile stadionului sunt împânzite cu steaguri cu însemnele Ţinutului Secuiesc, iar suporterii cântă înainte şi la final imnul ținutului respectiv, dar fredonează şi versurile melodiei Nelkuled, care îi aparţine formației Ismeros Arcok, aceasta fiind un imn neoficial al maghiarilor din întreaga lume.

Trebuie precizat și faptul că suporterii celor de la Sepsi afișează la fiecare meci steaguri ale „Ținutului Secuiesc” și chiar ale Ungariei și, de asemenea, se exprimă aproape exclusiv în limba maghiară, dar și intonează diferite cântece în această limbă, inclusiv un imn al acelei regiuni nerecunoscute oficial de către statul român.

Acum, primarul din Sf. Gheorghe vrea autonomia Ţinutului Secuiesc a amplasat standuri în mai multe zone ale orașului, în care vor fi strânse semnături pentru susţinerea steagului secuiesc.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

1 COMENTARIU

  1. Asa, si? Gheorghe Gheorghiu-Dej a infiintat : Regiunea Autonoma Maghiara exact unde e acum Tinutul Secuiesc, desfiintata apoi de Ceausescu! Ia vedeti stimabililor in actul de unire de la Alba-Iulia ce scrie despre secui si Tinutul Secuiesc, fara de care nu ar fi avut loc nici o unire? Europa se schimba, adica revine la ceea ce a fost : Tirolul de est, Corsica, Kosovo si toate statele RSF Iugoslavia, URSS, Cehia si Slovacia, etc. Tinutul Secuiesc nu s-ar rupe de Romania dar ar avea dreptul la autodeterminare si unora le e frica nu cumva sa o duca secuii mai bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.