Sunt probleme mari pentru primarul Capitalei! Nicușor Dan este acuzat de abuz în serviciu. Potrivit sesizării trimise de Agenția Națională de Integritate către Parchetul General edilul este acuzat că s-ar fi aflat în conflict de interese deoarece a exercitat funcții de conducere și în alte patru instituții, fără a avea mandat de reprezentare.
Potrivit unui comunicat remis de Agenția Națională de Integritate (ANI), Nicușor Dan, când era primar general al Capitalei a deținut, în perioada 07 august – 07 septembrie 2021, și funcția de director general al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB). Deținând această calitate, Nicușor Dan a cerut să fie suplimentat bugetul cu suma de 3.000.000 lei. Pe urmă, în calitate de primar general, a transmis către ALPAB bugetul solicitat. Practic, edilul și-a solicitat singur o majorare de buget, de la 11,51 milioane lei la 14,51 milioane lei, și a acceptat creșterea bugetară.

Nicușor Dan este acuzat de abuz în serviciu: El a centrat, el a dat cu capul!
Săvârșind aceste fapte, Nicușor Dan ar fi încălcat Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.
În sesizarea transmisă către Parchetul General, ANI îl acuză de abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.
„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Dan Nicușor Daniel a infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul Penal și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât:
– amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice Dan Nicușor Daniel a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru Dan Nicușor Daniel atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnătura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități;
– în perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat“, se arată în comunicatul ANI.
În replică, Nicușor Dan precizează că va ataca în instanță raportul ANI. Edilul susține că îi sunt imputate niște fapte prin interpretarea eronată a legii. Acesta spune că atunci când era vacantată funcția de director al unor instituții din subordinea Primăriei Capitalei, a exercitat atribuțiile, fără a ocupa funcția de director în aceste instituții și fără a fi retribuit. În plus, sancțiunea dispusă de Inspectoratul de Stat în Construcții viza Primarul Municipiului București și nu persoana fizică Nicușor Dan.

Colecție de scandaluri pentru Nicușor Dan
Pe lângă funcția de director general al ALPAB, în perioada 07 august – 07 septembrie 2021, Nicușor Dan este acuzat, într-o sesizare făcută de ANI către Instituția Prefectului Municipiului București, că a deținut, fără a avea mandat de reprezentare, alte trei funcții de conducere în cadrul Administrația Străzilor București Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și Centrul Cultural Expo Arte.
În plus, ANI a sesizat și Curtea de Conturi în legătură cu legalitatea achitării amenzii contravenționale aplicată lui Nicușor Dan în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului București.
Recent, Nicușor Dan a vorbit despre accesarea banilor guvernamentali pentru consolidarea clădirilor. Edilul a precizat că pentru a putea fi reabilitate clădirile este necesar acordul tuturor proprietarilor din imobilele vizare.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, care este acuzat de abuz în serviciu, a menționat că urmează să fie consolidate cel puțin două blocuri mari și că situația clădirilor construite la noi nu este făcută fără respectarea standardelor legale, așa cum s-a descoperit că s-a întâmplat în Turcia.