vineri, 12 iulie, 2024

Probleme uriașe pentru fermieri: Aruncă tone de legume din cauza campaniei electorale și a samsarilor!

Fermierii aruncă tone de legume, din cauza dificultăților întâmpinate în vânzarea produselor către intermediari. Această situație este percepută de unii fermieri ca fiind legată de contextul politic, mai ales că se apropie campania electorală, iar unii speculează că cineva ar putea avea interesul de a stârni neliniști în rândul populației pentru a influența votul într-un anumit sens.

Fermierii aruncă tone de legume

Producțiile autohtone de legume și cereale au fost deja afectate de condițiile meteorologice schimbătoare, iar pentru fermierii din Constanța, această situație a fost complicată și mai mult de lipsa interesului samsarilor de a le cumpăra marfa, ca urmare a intensificării controalelor ANAF. Aceste controale impun fermierilor să prezinte o serie de documente care să ateste proveniența mărfii, ceea ce le îngreunează și mai mult situația.

Cu toate că această măsură ar putea contribui la stabilizarea pieței și ar permite consumatorilor să se bucure de prețuri mai apropiate de cele de producție, în realitate există discrepanțe semnificative între prețurile cerute de fermieri și cele practicate în magazine.

„Samsarii nu mai au voie să mai ia decât o anumită cantitate de marfă de la noi. Nu știu exact care este regula. Nu ne-a afectat încă, dar s-a dat o lege nouă. Samsarii nu își pot adăuga decât un anumit adaos și din cauza asta nu ar mai cumpăra marfa de la fermieri. Ei nu pot să o vândă mai departe decât cu un anumit preț”, a explicat Gheorghe Lămureanu, fermier.

Este adevărat că există o competiție puternică între produsele românești și cele de export, acestea din urmă fiind adesea comercializate la prețuri mai accesibile. Mulți consumatori nu mai iau în considerare țara de proveniență a alimentelor din cauza că au un buget restricționat. Presiunea economică face ca tot mai mulți să aleagă să cumpere doar strict necesarul, căutând cel mai mic preț, chiar dacă alimentele produse local pot fi mai gustoase. Acest comportament are un impact negativ asupra întregii piețe, deoarece producătorii români se confruntă cu dificultăți majore în a-și valorifica produsele, fiind nevoiți să arunce o parte semnificativă din marfă.

Samsarii nu vor mai avea loc în piețele din Brașov

Unii fermieri percep această situație ca fiind influențată de factori politici.

„Este o chestiune politică. Vine campania electorală iar cineva are interes ca să incite foarte mult populația, să voteze invers de cum ar vota. De exemplu, în această zonă micilor producători de lapte nu li s-a mai luat laptele pentru că s-a importat o cantitate foarte mare de lapte din Polonia, iar din această cauză prețurile nu au mai corespuns, iar fermierii români nu au mai vândut laptele. Fabricile nu și-au mai vândut produsele și nu au mai cumpărat de la micii producători.

Același lucru s-a întâmplat și cu producătorii de legume. Este o problemă pe piață deoarece oamenii nu mai au bani. Cumpărătorului îi e frică să mai cumpere. Oamenii își reduc cumpărăturile și cumpără doar cu cât poate să trăiască și în cazul ăsta noi fabricăm și nu putem să vindem, trebuie să aruncăm producția sau să o donăm. Există într-adevăr o problemă și sunt afectați numai micii producători”, este de părere fermierul Nicu Cireașă.

Un alt fermier a menționat că a decis să nu vândă ceapa pe care a recoltat-o, deoarece prețul oferit este prea mic – doar 20 de bani pe kilogram. În schimb, a ales să folosească ceapa pentru a produce băligar (compost).

„Acum vă arăt: am cosit ceapa. Decât să mă duc să o dau pe 20 de bani, am cosit-o și o fac băligar (compost -n.r.). Pe 20-30 de bani nu se merită. Ca să știți cât e prețul pe Pucheni și cât e prețul pe piață. Intră ANAF-ul pe Pucheni și iau degeaba ceapă, usturoi, leuștean, pătrunjel și mărar. Am cosit-o, bag freza în ea și la revedere”, a spus fermierul.

Este binecunoscut faptul că piețele din România sunt adesea afectate de prezența bișnițarilor, care procură produse de la producătorii agricoli și le revând la prețuri mai mari consumatorilor. În legătură cu samsarii, este demn de menționat că la Brașov, Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care aceștia vor fi eliminați din piețe, lăsând loc doar producătorilor agricoli legitimi. Autoritățile locale verifică producătorii agricoli la fața locului, asigurându-se că suprafețele cultivate și cantitățile produse sunt conforme. În Constanța, s-a încercat o inițiativă similară, însă până în prezent nu s-a materializat. Fermierii aruncă tone de legume, din cauza dificultăților întâmpinate în vânzarea produselor către intermediari.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.