duminică, 6 octombrie, 2024

Proceduri care îmbunătățesc fertilitatea, oferite de medicina modernă

Infertilitatea feminină este adesea cauzată de nedepistarea sau de diagnosticarea tardivă a unor afecțiuni acute precum sunt: procesele inflamatorii la nivelul pelvisului, sarcina ectopică (extrauterină), apendicita și altele.

În condițiile actuale din clinici și spitale, când tehnologiile de reproducere asistată reprezintă un progres enorm.

Alături de procedurile care îmbunătățesc fertilitatea, chirurgia reproductivă include intervențiile chirurgicale efectuate pe organele situate la nivel pelvin ale unei femei aflate la vârsta fertilă. Ea permite identificarea și eliminarea fibroamelor, polipilor utilizând metode moderne de histeroscopie, laparoscopie.

Intervențiile chirurgicale la nivelul organelor abdominale pot fi asociate cu aderențe postoperatorii. Acestea pot produce dureri pelvine, obstrucție intestinală, dar și dispareunie (sau durere în timpul actului sexual) și infertilitate.

Infertilitatea feminină – Cauze

Fertilitatea poate fi afectată de un sindrom aderențial peritoneal ce duce la complicații. Dacă aderențele afectează ovarele sau trompele uterine, atunci va apărea riscul de sarcină ectopică (sau extrauterină) și de infertilitate. Aderențele pot cauza dureri cronice abdominale și în pelvis care produc stări de depresie și insomnie.

Dintre toate organele pelvine, ovarul este cel mai predispus la formarea de aderențe postoperatorii.

Cauzele infertilității pot fi și următoarele:

  • tulburările hormonale care duc la ovulații neregulate sau la lipsa acestora; este vorba despre infertilitatea endocrină
  • endometrioză, în care celulele endometrului cresc în afara limitelor acestui strat interior al peretelui uterin
  • boli inflamatorii, intervenții chirurgicale
  • patologii din cavitatea uterină precum sunt polipi endometriali, hiperplazia endometrială, ce interferează cu implantarea embrionului și pot împiedica sarcina
  • anomaliile dezvoltării uterului, malformațiile sistemului reproducător care apar la 0,5-0,9% dintre femei și sunt o cauză a infertilității.

Alte cauze ale infertilității la femei sunt:

  • vârsta femeii – după 35 de ani există o scădere bruscă a rezervei ovariene, calitatea ovocitelor se modifică și apariția sarcinii devine dificila
  • obezitatea sau excesul de greutate care pot provoca dezechilibru hormonal
  • stresul cronic, prelungit, poate produce modificări fiziologice care afectează concepția; la unele femei, stresul intens alterează semnalele din hipotalamus, centrul creierului cu rol în reglarea producției de hormoni responsabili de funcția ovarelor, de a produce în fiecare lună un ovul gata de fertilizare.

În ziua de azi, o metodă ginecologică foarte bună și minim invazivă în investigarea cauzelor infertilității feminine este procedura de histerescopie. În acest caz se folosește un histeroscop sau rezectoscop care are un tub subțire, prevăzut la capăt o sursă de lumină și o cameră prin care se pot vizualiza structurile interne.

Histeroscopia este indicată în cazuri de:

  • avort, evaluarea istmocelului post cezariană, sângerare vaginală la menopauză
  • sinechie uterină, resturi trofoblastice, malformații uterine
  • investigarea cauzelor de infertilitate.

Aceste metode se aplică în clinici de obstetrică și ginecologie din țara noastră, dotate cu secții în care se pun diagnostice și se tratează toate formele de infertilitate utilizând metode de tehnologii de reproducere asistată, cum ar fi: fertilizarea in vitro și transfer de embrioni, introducerea spermatozoizilor în citoplasma ovulului (ICSI), biopsie testiculară pentru obținerea spermatozoizilor din testicul sau din epididimul acestuia în forme severe de infertilitate masculină și altele.

Astfel de clinici sunt specializate în toate tipurile de diagnostic și tratament al bolilor ginecologice. O atenție deosebită se acordă și operațiilor mai puțin traumatice: laparoscopie și histeroscopie.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.