Comisia Europeană a impus o amendă de 337,5 milioane de euro companiei Mondelēz International pentru obstrucționarea comerțului transfrontalier cu produse precum ciocolată, biscuiți și cafea între statele membre ale Uniunii Europene, fapt ce contravine regulilor de concurență ale UE. De asemenea, produsele grupului Mondelēz au fost vândute mai scump în România.
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România!
Mondelēz International, cu sediul în Statele Unite, se numără printre cei mai importanți producători globali de ciocolată și biscuiți. Portofoliul său cuprinde mărci renumite de ciocolată și biscuiți, cum ar fi Cote d’Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone și TUC, și, până în 2015, mărci de cafea precum HAG, Jacobs și Velours Noir.
Autoritățile de la Bruxelles au concluzionat că grupul Mondelēz a încălcat regulile de concurență prin implicarea în acorduri anticoncurențiale sau practici concertate, cu scopul de a restricționa comerțul transfrontalier cu diverse produse, profitând de poziția dominantă pe anumite piețe naționale în vânzarea de batoane de ciocolată. Concret, Comisia a identificat 22 de astfel de acorduri anticoncurențiale sau practici concertate, în încălcarea articolului 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).
Totodată, Comisia Europeană a constatat că, în perioada cuprinsă între 2015 și 2019, Mondelēz a abuzat de poziția sa dominantă, încălcând articolul 102 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE), prin refuzul de a furniza un broker din Germania pentru a preveni revânzarea ciocolatei în tablete produse în teritoriile Austriei, Belgiei, Bulgariei și României, unde prețurile practicate de Mondelēz erau mai mari.
De asemenea, Comisia Europeană a constatat și încetarea furnizării de produse cu tablete de ciocolată în Țările de Jos, cu scopul de a împiedica importul acestora în Belgia, unde Mondelēz comercializa aceste produse la prețuri mai scumpe.
În plus, zece distribuitori care operau exclusive în anumite state membre au fost împiedicați să onoreze cererile de vânzare ale clienților din alte state membre fără a obține aprobarea prealabilă a Mondelēz. Aceste incidente s-au întâmplat în perioada cuprinsă între 2006 și 2020 și au avut repercusiuni în toate piețele Uniunii Europene.
De ce a ținut cont Comisia Europeană la stabilirea cuantumului amenzii
La determinarea cuantumului amenzii, Comisia Europeană a luat în considerare atât gravitatea cât și durata încălcărilor, precum și valoarea vânzărilor realizate de Mondelēz în legătură cu acestea.
În plus, Comisia Europeană a luat în considerare colaborarea activă a grupului Mondelēz cu autoritățile în cadrul procedurii de cooperare, precum și recunoașterea expresă a responsabilității sale pentru încălcarea regulilor UE de concurență. Ca urmare a acestei colaborări și a recunoașterii responsabilității, Comisia a aplicat o reducere de 15% din cuantumul amenzii inițiale. Prin urmare, pe baza acestei metodologii, Comisia a impus o amendă de 337,5 milioane de euro companiei Mondelēz.
„Prețurile la alimente diferă de la un stat membru la altul. Comerțul care trece peste frontierele statelor membre în cadrul pieței interne poate reduce prețurile și poate spori disponibilitatea produselor pentru consumatori. Acest lucru este deosebit de important în perioadele cu inflație ridicată.
În decizia de astăzi, constatăm că Mondelēz a limitat în mod ilegal vânzările transfrontaliere în întreaga UE. Mondelēz a făcut acest lucru pentru a menține prețuri mai mari la produsele sale, în detrimentul consumatorilor. Prin urmare, am amendat Mondelēz cu 337,5 milioane de euro”, a transmis Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil cu politica de concurență.
Produsele grupului Mondelēz au fost vândute mai scump în România.