Prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre accidentele casnice oculare. De câte tipuri pot fi acestea și cum trebuie tratate?
Accidentele casnice au loc la tot pasul. Potrivit statisticilor, acestea ocupă numărul 1 când vine vorba de accidentele suferite de om. Apariția diverselor substanțe chimice de curățare, a roboților de bucătărie și a modernizării locuințelor a crescut alarmant numărul accidentelor casnice, întrecând cu mult unele boli care făceau ravagii în anii trecuți. Tocmai de aceea, medicii ne recomandă să fim mai atenți și să avem mai multe grijă de noi și de copiii noștri, pentru a evita durerea și suferința.
Prof. dr. Camelia Bogdănici, despre accidentele casnice oculare: „Copilul nu trebuie lăsat să se joace nici măcar cu artificiul ăla foarte simplu de mână”
Printre cele mai întâlnite accidente casnice se numără cele oculare, care afectează atât adulții, cât și copiii. De exemplu, în situația în care manevrăm greșit o sticlă de detartrant, iar câțiva stropi intră în ochii unui copil, trebuie să acționăm imediat. Medicul Camelia Bogdănici ne sfătuiește să îi spălăm ochiul afectat cu apă rece din abundență și să mergem, cât mai curând posibil, la oftalmolog. Este de evitat să apelăm la ajutorul farmacistului, fiindcă este posibil să ne îndrume să folosim un produs, care poate face mai mult rău decât bine.
„Sunt accidente care se pot întâmpla pentru că, de exemplu, mama manevrează o sticlă de detrartrant, ea vrea să facă curat și o scapă, ies câțiva stropi, copilul este mic și îi intră în ochi și atunci automat trebuie să îl spele cu apă rece, nicidecum caldă sau fierbinte, nicidecum cu ceai de mușețel sau altfel de ceai, rapid, abudendeță, chiar dacă copilul plânge sau adultul, dacă pățește așa ceva, să se spele din abundență și imediat să vină la oftalmolog și să nu meargă la farmacie, pentru că uneori nici măcar nu-i spune ce s-a întâmplat de rușine și s-ar putea să îi dea un produs care îi face mai mult rău decât bine. Deci, de la accidente casnice, așa cum spuneam la un artific pe care îl aprinde. Am avut, bineînțeles, am fost în perioada de iarnă, în care toată lumea se juca cu artificii. Atât copil, cât și adult am avut în perioada de sărbători și care au stat câteva zile bune și săptămâni bune, pentru că au avut arsuri foarte grave. Copilul nu trebuie lăsat să se joace nici măcar cu artificiul ăla foarte simplu de mână, cu atât mai mult cu alte artificii cu care nu știi ce se întâmplă.”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici, pentru BZI LIVE.
Sfaturile medicului Camelia Bogdanici în cazul accidentelor casnice oculare
Pe lista accidentelor casnice oculare se mai află și accidentul cu dopul de la sticla de șampanie. Din neatenție, acesta poate lovi ochiul și ne putem trezi cu o problemă serioasă. De asemenea, în cazul copiilor, des întâlnită este lovitura cu un bulgăre de zăpadă în interiorul căruia se află o piatră, dar și accidentele de la săniuș, care pot determina apariția afecțiunilor grave, cum sunt dezlipirea de retină sau comoțio-retina.
„Sunt accidente care se pot întâmpla, de exemplu, la șampanie, în care părintele trebuie să aibă grijă, pe de o parte pentru el. Niciodată să nu deschidă dopul de la șampanie uitându-se deasupra dopului, să fie într-o parte și să aibă grijă întotdeauna să nu fie un copil pe aproape. Iarăși este o foarte mare grijă. Sunt accidente casnice, acum să vedem câtă zăpadă vom avea, să aibă grijă cum se face un bulgăre de zăpadă, nu cumva să pună o pietricică și atunci când se dă cu bulgărele de zăpadă să nu atingă globul. Sunt accidente care se pot întâmpla la săniuș, pentru că se lovesc și nu vin imediat. Și, din păcate, se poate produce dezlipire de retină sau chiar o comoțio-retină. Copilul se răstoarnă, copilul se lovește atunci când este la săniuș și este bine să fie trimis cu un adult.”, a adăugat medicul Camelia Bogdănici.