Prof. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre zona zoster. Cum se manifestă această afecțiune și cum poate fi combătută?
Zona zoster reprezintă o infecție virală, care își face apariția în momentul în care virusul varicelo-zosterian se reactivează la nivelul unui nerv. Virusul este responsabil atât de apariția varicelei (vărsatul de vânt), cât și de zona zoster. În timp ce varicela presupune faza acută invazivă, zona zoster constă în reactivarea fazei latente. Această din urmă afecțiune este des întâlnită la persoanele în vârstă și la pacienții care suferă de HIV, manifestându-se mai sever la pacienții imunocompromiși.
Descoperă, în rândurile următoare, ce simptome prezintă zona zoster și care este cel mai eficient tratament în combaterea acestei boli.
Prof. dr. Carmen Dorobăț, despre zona zoster: „Se poate repeta, pentru că acest virus câteodată este eliminat din organism, câteodată nu”
Zona zoster este o afecțiune care se manifestă printr-o erupție dureroasă de buchete de vezicule cu lichid. Principala complicație o constituie nevralgia postherpetică, care apare la 10-15% dintre pacienți și se manifestă cu durere, care poate persista luni de zile după dispariția veziculelor. Chiar și după vindecare, virusul se fixează la nivelul unor nervi și rămâne în stare latentă, până la apariția unor factori declanșatori, cum sunt stresul, supărarea, nervii sau perioadele mai dificile în general. Astfel, se poate repeta posibil în același loc sau pe alte ramificații nervoase.
Potrivit medicului Carmen Dorobăț, zona zoster poate afecta nervii faciali, caz în care implicațiile din punct de vedere clinic și chiar a urmărilor sechelare sunt extrem de neplăcute.
„Se poate repeta, pentru că acest virus câteodată este eliminat din organism, câteodată nu și exact în momente neplăcute apare. Pentru că el fiind cantonat undeva la nivelul unor nervi, acolo trăiește în liniște. Și în momentul în care suntem supărați, suntem nervoși, suntem stresați, trecem printr-o perioadă mai grea, zona zoster reapare. Posibil în același loc sau posibil pe alte ramificații nervoase. Sunt afectări din cele mai diverse și câteodată deosebit de supărătoare, pentru că, dacă, de exemplu, afectează nervi faciali, de la nivelul feței, cu zona urechii, cu zona ochilor, implicațiile din punct de vedere clinic și chiar a urmărilor sechelare sunt extrem de neplăcute. De exemplu, întotdeauna când avem în zona ochilor, pentru terminațiile nervoase, tratăm astfel de afectări împreună cu medicul dermatolog, tocmai ca să nu avem urmări la nivelul ochilor.”, a declarat medicul Carmen Dorobăț, în cadrul unei emisiuni BZI LIVE.
Care este cel mai bun tratament pentru zona zoster?
Din păcate, pentru zona zoster nu există un tratament specific, însă există medicamente care ajută la ameliorarea simptomelor. În cazul în care afecțiunea este diagnosticată în primele 72 de ore de la apariția erupțiilor, medicul va prescrie medicamente antivirale, care vor contribui și la reducerea duratei bolii ori a riscului de dezvoltare a durerii cronice.
Pielea afectată de zona zoster trebuie spălată cu delicatețe cu apă rece o dată sau de două ori pe zi. De mare ajutor pot fi compresele cu loțiune cu calamină, soluție 5% acetat de aluminiu și băi călduțe cu ovăz.
În cazul în care și-a făcut apariția nevralgia postherpetică, medicul poate prescrie medicamente care au ca scop modificarea modului în care semnalele dureroase sunt percepute la nivelul sistemului nervos central.