duminică, 6 octombrie, 2024

Prof. dr. Eugen Târcoveanu, despre chirurgia laparoscopică și istoria primelor operații: „Sunt situații în care nu vezi bine” – VIDEO

Prof. dr. Eugen Târcoveanu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre chirurgia laparoscopică și istoria primelor operații. Care sunt dezavantajele laparoscopiei?

Chirurgia laparoscopică reprezintă o procedură minim invazivă, care se efectuează prin ghidajul unei camere video atașate la ustensila numită laparoscop, fapt ce îngăduie o incizie mult mai mică spre deosebire de o intervenție chirurgicală clasică.

Atunci când medicul chirurg introduce laparoscopul prin incizie, medicul poate analiza, prin intermediul unui monitor video, ce se întâmplă în zona afectată. Prin urmare, intervenția laparoscopică constituie o opțiune utilă, pentru că nu necesită o incizie de mari dimensiuni, iar timpul de refacere este semnificativ redus. Totodată, precizia medicului este susținută de acuratețea laparascopului.

Prof. dr. Eugen Târcoveanu, despre chirurgia laparoscopică: „Gold standardul este laparoscopia, deci e una din operațiile care se preferă să fie făcute laparoscopic”

Medicul Eugen Târcoveanu este de părere că laparoscopia este preferată, în detrimentul chirurgiei clasice. Cu toate acestea, o astfel de intervenție prezintă și câteva dezavantaje, printre care menționăm cele două dimensiuni ale sale și imposibilitatea utilizării degetelor. Potrivit medicului, degetele sunt ca „niște ecografe intraoperator”.

„Gold standardul este laparoscopia, deci e una din operațiile care se preferă să fie făcute laparoscopic. Dar sunt situații în care nu vezi bine. Dezavantajul la laparoscopie este că am două dimensiuni și că nu îmi pot utiliza degetele. Pentru că degetele noastre sunt niște ecografe intraoperator. Datorită acestui fapt, că nu văd în trei dimensiuni, eu pot să aproximez și să fiu alături. De aceea este o curbă de învățare. Deci nu orice tânăr vine și face o procedură, el trebuie să parcurgă niște etape ca ajutor, să se antreneze pe simulator. Dar și aici este o problemă. Dacă pun un elev de clasa a 12-a să se joace pe simulatoarele noastre, el are indici de performanță mai buni decât ai noștri. Dar dacă îl pui să facă pe real…”, a explicat prof. dr. Eugen Târcoveanu, pentru BZI LIVE.

Prof. dr. Eugen Târcoveanu: „Primul aparat care a venit a fost de la firma Stortz”

Chirurgia laparoscopică a fost, mai întâi, folosită în intervențiile vezicii biliare și în cele ginecologice. Ulterior, laparoscopul a început să fie folosit în operațiile la nivelul intestinelor, al ficatului și al altor organe interne. Primul aparat folosit de medicul Eugen Târcoveanu a fost de la firma Stortz, firmă care miza pe educație, pe învățământ.

„Primul aparat care a venit a fost de la firma Stortz, căreia i-am scris o scrisoare unei doamne pe care o chema Stortz, era dintr-o familie. Acolo se fac instrumentele manual, cred ca și acum se fac, vă închipuiți cât costă un instrument. O pensă din aia în laparoscopie poate să coste 1000 de euro. Firma asta miza pe educație, pe învățământ și am spus că vreau să fac educație, să-mi trimită o trusă și ea mi-a trimis trusă. Și am început să operăm, cu Bradea. Bradea a căpătat manualitate și el simplifică lucrurile. Adică sunt și chirurgi care sunt mai ticăiți, mai meticuloși, asta durează în timp. Dar când faci același lucru de mai multe ori, îți faci niște căi și simplifici lucrurile. Și ăsta este un lucru extraordinar.”, a mai spus medicul Eugen Târcoveanu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite